Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Obavijesti o prestanku potrebe za radom radnika: Koja su vaša prava?

Ako poslodavac želi raskinuti ugovor o radu s radnikom tada mora otkazati ugovor o radu s obrazloženjem, a ne samo dostaviti obavijest o otkazu ugovora o radu.

Obavijesti o prestanku potrebe za radom radnika: Koja su vaša prava?

Pitanje; 

Zanima me ima li poslodavac pravo dati djelatniku "Obavijest o prestanku potrebe za radom radnika", a već sljedećeg dana na njegovo mjesto primiti novog djelatnika? Uz to, svima govori da ne može naći djelatnika koji će kod njega ostati duže od mjesec dana, ali čim mu netko ne dozvoli vrijeđanje i omalovažavanje, dobije raskid ugovora o radu. Ne moram ni napomenuti da svaki mjesec zapošljava nove djelatnike. U ugovoru piše fond od 40 sati tjedno, ali radi se prekovremeno svaki dan i svaka subota (od 08 do 13), što, naravno nije plaćeno propisom zakona o radu. Molila bih savjet kome se obratiti, a da nije inspektorat rada.

Odgovor;

Ako poslodavac želi raskinuti ugovor o radu s radnikom tada mora otkazati ugovor o radu sa obrazloženjem, a ne dostaviti radniku "Obavijest o prestanku potrebe za radom radnika". Obavijest ne predstavlja otkaz ugovora o radu sukladno odredbama Zakona o radu. Također, sukladno članku 115., stavak 5. Zakona o radu, poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci od dana dostave odluke o otkazu ugovora o radu radniku, na istim poslovima zaposliti drugog radnika, tj. ako će se pojaviti potreba za istim poslovima tada prvo mora ponuditi radno mjesto radniku kojem je redovito otkazao ugovor o radu poslovno uvjetovanim otkazom. Ako poslodavac ne postupi na zakonom propisan način, tada čini prekršaj iz Zakona o radu. U slučaju da o tome ne želite izvijestiti inspekciju rada tada se možete obratiti sindikatu ako ste član određenog sindikata ili se možete obratiti odvjetniku radi daljnjeg postupanja. Napominjem da prijavu inspektoratu rada možete napraviti i anonimno. 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.