Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prava radnika za vrijeme trajanja otkaznog roka

Ima li radnik za vrijeme trajanja otkaznog roka prava koja je uživao za vrijeme radnog odnosa?

Prava radnika za vrijeme trajanja otkaznog roka

Pitanje:

Dobio sam odluku o poslovno uvjetovanom otkazu Ugovora o radu u kojoj stoji da nisam obvezan raditi za vrijeme trajanja otkaznog roka.

Zanima me imam li za vrijeme trajanaja otkaznog roka pravo na: korištenje službenog automobila u privatne svrhe, pravo na korištenje mobitela, pravo na korištenje službene elektroničke pošte i pravo na božićnicu koju će svi ostali radnici dobiti. Sva navedena prava sam imao za vrijeme trajanja radnog odnosa.

Odgovor:

Sukladno članku 122., stavak 4. Zakona o radu, radniku koji je tijekom otkaznog roka oslobođen obveze rada, poslodavac je dužan isplatiti naknadu plaće i priznati sva ostala prava kao da je radio do isteka otkaznog roka. U praksi to znači da ako su vam prava koja ste naveli u pitanju zagarantirana ugovorom o radu, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom, tada je poslodavac dužan sva ta prava poštovati i za vrijeme trajanja otkaznog roka za koje vrijeme Vas je oslobodio obveze rada. Međutim, ako je neko od navedenih prava dodijeljeno temeljem jednostrane odluke poslodavca, tada poslodavac može opet donijeti jednostranu odluku kojom vam oduzima to pravo za vrijeme trajanja navedenog otkaznog roka.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.