Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prijava kod dva poslodavca istovremeno

Radnik koji radi u punom radnom vremenu (dakle 40 sati tjedno) može raditi još najviše 8 sati tjedno, tj. 180 sati godišnje kod drugog poslodavca, dakle zakonski je dopušten takav rad.

Prijava kod dva poslodavca istovremeno

Pitanje;

Zaposlena sam na pola radnog vremena u jednom sportskom klubu gdje držim treninge u večernjim satima. Tako sam i prijavljena na mirovinsko i zdravstveno.

Pružila mi se prilika zaposlenja na puno radno vrijeme što uključuje i veće pogodnosti što se tiče financija. Kako ne bi željela izaći iz struke, voljela bi raditi oba posla (to je moguće, s obzirom na potpuno drugačije radno vrijeme: termin od 7-15h i večernji termin). No, novi potencijalni poslodavac mi je rekao da ukoliko prihvatim posao kod njih, moram dati otkaz na radnom mjestu gdje sam prijavljena na pola radnog vremena jer ne mogu biti prijavljena na dva mjsta.

Čitanjem pravilnika i zakona došla sam do informacije da mogu raditi puno radno vrijeme kod jednog psolodavca te kod drugog biti prijavljena na 8h tjedno (uz suglasnost poslodavca gdje sam prijavljena na puno radno vrijeme). Zanima me moraju li tada oba poslodavca moraju plaćati mirovinsko i zdravstveno i koje eventualne negativne posljedice mogu iz toga proizaći za mene (dodatno plaćanje poreza ili neka davanja ili sl.)?

Odgovor;

Sukladno odredbama Zakona o radu, radnik koji radi u punom radnom vremenu (dakle 40 sati tjedno) može raditi još najviše 8 sati tjedno, tj. 180 sati godišnje kod drugog poslodavca, dakle zakonski je dopušten takav rad.

U slučaju da radnik radi kod 2 ili više poslodavaca 48 sati tjedno, tada oba (ili više) poslodavaca imaju obvezu isplate plaće radniku, zajedno s doprinosima iz i na plaću, kao i plaćanju poreza na dohodak i eventualno prireza porezu na dohodak. O kojim iznosima se radi određeno je drugim zakonskim propisima, tj. ne onima koji reguliraju radne odnose.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.