Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Vraćanje dokumenata nakon isteka ugovora o radu

Saznajte kada je poslodavac dužan vratiti dokumente nakon odlaska iz firme.

Vraćanje dokumenata nakon isteka ugovora o radu

Pitanje;

Koji je zakonski rok u kojem mi poslodavac mora vratiti dokumente nakon isteka ugovora o radu i što mogu učiniti ako ne dobijem dokumente u tom roku?

Odgovor:

Sukladno članku 130., stavak 2. Zakona o radu, poslodavac je dužan u roku od petnaest dana od dana prestanka radnog odnosa radniku vratiti sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te mu izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao i trajanju radnog odnosa. U slučaju da poslodavac ne vrati navedene isprave i odjave, te ne izda potvrdu o vrsti poslova koju je radnik obavljao, tada radnik može prijaviti poslodavca nadležnoj inspekciji rada. U provedbi inspekcijskog nadzora, inspektor onda može usmenim rješenjem u zapisniku poslodavcu u ostavljenom roku izvrši navedenu obvezu vraćanja dokumenata i izdavanje potvrde. Eventualna žalba poslodavca na takvo rješenje ne odgađa izvršenje ovakve upravne mjere.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.