Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

"Trudimo se zaposliti samo najbolje i za svakoga pronaći idealnu poziciju"

Rimac Automobili najavili su veliko širenje i potrebu za čak 100 novih zaposlenika.

"Trudimo se zaposliti samo najbolje i za svakoga pronaći idealnu poziciju"

Rimac Automobili jedna su od rijetkih hrvatskih tvrtki koja ne prestaje nizati uspjehe i puniti novinske stupce dobrim vijestima. Tako se i ovih dana priča o ekipi iz Svete Nedjelje, koja je realizirala najveću izravnu investiciju strane kompanije u jednu hrvatsku tehnološku kompaniju uopće. Naime, najveći azijski proizvođač baterija Camel Group u Rimac Automobile investirao je 30 milijuna eura, a to, uz širenje poslovanja i razvoj novih proizvoda znači i - nova zapošljavanja

"Do kraja godine plan je zaposliti više desetaka inženjera elektrotehnike i računarstva, i strojarstva, tako da će biti prilike za puno domaćih kandidata, ali i za kandidate iz regije ili iz ostalih dijelova svijeta", kaže Aco Momčilović, HR Manager Rimac Automobila te otkriva kakva radna sredina čeka nove zaposlenike. 

Tvrtka uživa veliku popunarnost u javnosti, a kako je 'unutar četiri zida'? 

Unutar četiri zida situacija je barem donekle drugačija nego u percepciji javnosti. U nekim segmentima, zanimljivo, situacija je još bolja nego što je percepcija nekih kandidata na tržištu. Dobar dio njih ne zna koje sve vrlo zanimljive projekte imamo ili sa kojim sve tehnologijama radimo. Mi smo također do sada bili i suzdržani u komunikaciji kompenzacija i benefita koje imaju naši zaposlenici, za koje smatram da su vrlo dobri, a svake godine trudimo se da budu još bolji. Naravno, rastom kompanije gubi se dio stare startup kulture što starijim zaposlenicima pada teže nego novima.

Rimac Automobili već tri godine zaredom sudjeluju u Istraživanju zadovoljstva zaposlenika te osvajaju nagradu kao Najbolji poslodavac. Do kakvih ste informacija došli zahvaljujući rezultatima istraživanja?   

Istraživanje zadovoljstva zaposlenika jedan od dobrih pokazatelja raznih aspekata kompanije i odnosa u njoj od strane zaposlenika. U Hrvatskoj je malo projekata takve vrste koji sistematično i redovito daju ovakve podatke, pa nam je sigurno bilo zanimljivo sudjelovati u istraživanju. Rezultati su više-manje potvrdili naša očekivanja i direktna iskustva sa zaposlenicima, gdje je naš subjektivni dojam da su gotovo svi jako zadovoljni u većini segmenata. Naravno, uvijek je dobro identificirati one segmente gdje se može napraviti dodatni napredak. Kako firma postaje veća i motivacija ljudi sve se više razlikuje, pa je dobro tim promjenama posvetiti pažnju na vrijeme. Istraživanje je isto tako pokazalo da u narednim godinama ima potrebe uložiti u razne edukacije zaposlenika, a naročito onih na voditeljskim pozicijama. 

Može li zadovoljstvo zaposlenika dosegnuti svoj maksimum ili su potrebne kontinuirane inovacije kako bi se ono zadržalo?

Moje je iskustvo da zadovoljstvo dođe do neke teoretske granice i zatim dođe do određenog zasićenja. Uspjeh je ako se zadovoljstvo uspije održati u toj zoni više godina, što je nama očito uspjelo. Kako bi se to održavanje najviše razine postiglo, vjerojatno su potrebne različite „inovacije“ u smislu motiviranja zaposlenika. Tu ne postoji recept ili kuharica, nego se mora fleksibilno reagirati na gotovo individualne potrebe. Mi smo svake godine, između ostalih stvari, zaposlenicima financirali različite sportske aktivnosti od trčanja do vožnje skuterima ili wakeanja na Wake Parku Jarun. 

Jeste li, temeljem prošlogodišnjih rezultata istraživanja, radili na dodatnim aktivnostima ili projektima kako biste povećali zadovoljstvo zaposlenika?  

Svake godine dobijemo i kreiramo hrpu novih ideja kako bi poboljšali zadovoljstvo zaposlenika i njihove radne uvjete. Sve ideje je nemoguće implementirati, ali dio njih uvijek uvedemo ili one zamijene neke stare ideje. Vlasnik kompanije, Mate Rimac, sam jako često dolazi sa novim idejama i željom da poboljša sve aspekte rada u kompaniji. U prošloj godini smo i sa sveučilištem VERN radili sa njihovim grupama studenata na prijedlozima i novim idejama nagrađivanja zaposlenika. S obzirom da nam je glavni fokus na rast i zapošljavanje, još uvijek nismo do kraja sistematično reagirali na poboljšanje kategorija u kojima su rezultati slabiji. Ali planovi i želja za to bez sumnje postoje. 

Što zaposlenika čini sretnijim: slabije plaćen, ali izazovan posao ili odlična plaća u manje izazovnim radnim uvjetima? 

To je često pitanje i ja sam čuo svakakvih odgovora ili preferencija. Očito postoje i individualne razlike. Ja bih rekao da je dugoročno ljudima najvažniji izazovan i zanimljiv posao, i dobro radno okruženje. U slučajevima kada to nije tako, nikakva plaća neće učiniti zaposlenike sretnima i zadržati ih u firmi. Na sreću, mi imamo tu rijetku priliku da zaposlenicima dajemo vrlo dobre financijske uvjete i dodatne benefite, a uz to posao koji je zanimljiv i na kojem imaju puno odgovornosti i mogućnosti za napredovanjem. Naši inženjeri rade na projektima koji su napredniji i kompleksniji od mnogih projekata koje rade puno starije i veće kompanije u domaćem ili stranom vlasništvu. Iz tog razloga trudimo se zaposliti samo najbolje zaposlenike i za svakoga od njih pronaći idealnu poziciju. 

Više informacija o Istraživanju zadovoljstva zaposlenika, sudjelovanju u istraživanju i dodjeli nagrade Najbolji poslodavac saznajte na stranici projekta

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.