Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što je bruto, a što neto plaća?

Bruto i neto plaća osnovni su pojmovi vezani za plaće radnika no, malo ljudi zna reći što predstavlja bruto iznos te kako se taj iznos na kraju pretvori u neto.

Što je bruto, a što neto plaća?

Od čega se sastoji plaća odnosno i koja je razlika između bruto i neto plaće? Ako ste poput mnogih, vjerojatno ste si barem jednom tijekom karijere, a obično se to događa kad tek krenemo upoznavati tržište rada, postavili ova pitanja.

U nastavku otkrivamo što ovi osnovni pojmovi vezani uz našu plaću znače:

Osnovni pojmovi

Bruto plaća – iznos na koji se obračunava mirovinsko, porezi i prirez. Računovođe koriste još i termin ‘bruto 1’ (to je iznos koji vidite na vrhu platne liste, ali ne i na izvatku vašeg tekućeg računa). Postoji i ‘bruto 2’ (iznos već od onoga koji vidite na svojoj isplatnoj listi).

Bruto 2 – ukupni trošak vašeg zaposlenja u firmi (iznos koji poslodavac mora zaraditi, kako biste vi na kraju dobili svoju neto plaću). To je zapravo minimalni iznos koji vi morate stvoriti svojim radom, da bi tvrtka bila na financijskoj nuli s vama kao radnikom i stvarni iznos novca koji poslodavac daje za vas.

Neto plaća – novac koji u konačnici vi primite na račun i nije iznos vašeg rada. Iznos vašeg rada je ‘bruto 2’, ali razliku do neto iznosa ‘dijelite’ s državom odnosno, neto vam pripada tek nakon što država uzme ‘svoj dio kolača’.

Razlika između bruto i neto plaće na primjeru plaća u Hrvatskoj

Što je vaša plaća viša, viši su bruto 1 i bruto 2. 

Tako npr. za plaću od 700 eura poslodavac zapravo, kad je riječ o bruto 2 iznosu, isplati 1.095 eura (56% više), za plaću od 1.150 eura isplati 1.953 eura (70% više), a za plaću od 2.500 eura poslodavac mora isplatiti čak 4.526 eura (81% više)*.

* za primjer izračuna uzeli smo prirez iz Zagreba i obračunali samo osnovni osobni odbitak

Pomoću kalkulatora za izračun plaće brzo i jednostavno možete izračunati svoju plaću u bruto ili neto iznosu te dobiti detaljniji izvještaj o doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te ostale doprinose na plaću.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.