Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Može li poslodavac izmjenom pravilnika o radu uvjetovati da se ne smijem zaposliti kod poslodavca s kojim je u tržišnoj utakmici?

Pravilnik o radu ne određuje ugovornu zabranu natjecanja, ona je propisana sklopljenim ugovorom između radnika i poslodavca. Također, izmjenom pravilnika poslodavac ne može radnika obvezati na isplatu naknade za edukaciju koja nije specificirana.

Može li poslodavac izmjenom pravilnika o radu uvjetovati da se ne smijem zaposliti kod poslodavca s kojim je u tržišnoj utakmici?

Pitanje:
Imam ugovor na neodređeno kod poslodavca. Zaposlen sam neprekidno nepunih 5 godina.
Poslodavac je nedavno dao na uvid novi pravilnik o radu, za koji navodi da je ujedno i aneks ugovora o radu koji imam potpisan te je zatražio da potpišemo da prihvaćamo taj novi pravilnik o radu.
Međutim, u novi pravilnik o radu su dodane dvije stavke koje meni ne odgovaraju te na to nikada ne bih pristao.
Konkretno, radi se o tome da me poslodavac novim pravilnikom uvjetuje da se nakon prestanka radnog odnosa kod njega sljedeće dvije (2) godine ne smijem zaposliti kod poslodavca koji je u tržišnoj utakmici sa sadašnjim.
A druga stavka me obvezuje da poslodavcu rad i otkazivanje ugovora o radu iz bilo kojeg razloga moram platiti 10% od svake isplaćene neto plaće unazad dvije (2) godine od potpisivanja pravilnika, radi njegovog ulaganja u našu edukaciju.


Odgovor:
Sukladno odredbama Zakona o radu Pravilnik o radu je jednostrani dokument poslodavca koji je poslodavac dužan donijeti kada zapošljava barem 20 radnika te se istim uređuju plaće, organizacija rada, postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika te mjere zaštite od diskriminacije i druga pitanja važna za radnike zaposlene kod toga poslodavca, ako ta pitanja nisu uređena kolektivnim ugovorom. Dakle, ne radi se o ugovoru ili aneksu ugovora koji sklapaju poslodavac i radnik. Svaka odredba Pravilnika o radu koja bi bila suprotna odredbama Zakona o radu ili nepovoljnija od odredbi Zakona o radu se ne primjenjuje. 
Što se tiče odredbe ugovorne zabrane natjecanja (nakon prestanka radnog odnosa ne smijete raditi 2 godine kod poslodavca koji se tržišno natječe s Vašim trenutnim poslodavcem), ista može biti isključivo određena u pisanom sklopljenom ugovoru između poslodavca i radnika (može i u ugovoru o radu), a nikako ne može biti određena Pravilnikom o radu.
Također, druga odredba je isto jednostrani akt poslodavca koji ne može obvezati radnika na isplatu naknade za edukaciju koja nije specificirana.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.