Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kada smo dužni naknaditi štetu poslodavcu?

Radnik koji na radu ili u vezi s radom namjerno ili zbog krajnje nepažnje uzrokuje štetu poslodavcu, dužan je štetu naknaditi.

Kada smo dužni naknaditi štetu poslodavcu?

Pitanje:
Radnik sam trgovačkog centra kao voditelj prijema robe, a zadužen sam i za upravljanjem plinskim viličarem u dvorištu poslodavca. Slučajno sam oštetio dostavno vozilo od dobavljača i ta firma traži naknadu štete od nas u iznosu 11.000,00 kn s odvjetničkim uslugama. Imam položeno za vožnju viličara i prihvaćam krivnju nehotično/nenamjerno izazivanje štete.
Dali sam dužan platiti štetu i dali me poslodavac može tražiti da podmirim štetu ako sam nenamjerno ju skrivio za vrijeme rada?

Odgovor:
Sukladno odredbama Zakona o radu, radnik koji na radu ili u vezi s radom namjerno ili zbog krajnje nepažnje uzrokuje štetu poslodavcu, dužan je štetu naknaditi. Dakle, potrebno je utvrditi da li ste štetu počinili namjerno ili zbog krajnje nepažnje. Krajnja nepažnja je postupanje štetnika kad je isti u svom postupanju zanemario i onakvu pozornost koja se može i mora očekivati od svakog čovjeka prosječnih sposobnosti, dakle ne i od profesionalnog vozača plinskoga viličara. 
S obzirom da tvrdite da štetu niste počinili namjerno, tada će biti potrebno utvrditi da li ste štetu počinili zbog krajnje nepažnje ili obične nepažnje. Ako ste štetu počinili zbog krajnje nepažnje tada poslodavac može od Vas uspješno potraživati naknadu štete.

 

 

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.