Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravo na godišnji odmor

Trajanje godišnjeg odmora se računa u tjednima te je minimalno trajanje godišnjeg odmora 4 tjedna.

Pravo na godišnji odmor

Pitanje:

Uskoro završavam raditi kod trenutnog poslodavca kod kojeg imam problem sa računanjem dana godišnjeg odmora. U Pravilniku o radu poduzeća piše da je radno vrijeme od ponedjeljka do petka, s iznimkom subota kada posao to zahtjeva.  Kada se računaju dani godišnjeg odmora za cijeli tjedan, poslodavac nam uvijek uzima 6 dana umjesto 5. Mogu li tužiti poslodavca za nepravedno računanje dana godišnjeg odmora nakon što prestanem raditi kod njega, te za koje razdoblje?

Odgovor:

Sukladno odredbama Zakona o radu, trajanje godišnjeg odmora se računa u tjednima te je minimalno trajanje godišnjeg odmora 4 tjedna. U praksi to znači da radnici koji rade 5 dana tjedno (npr. od ponedjeljka do petka) imaju 20 dana godišnjeg odmora dok radnici koji rade 6 dana u tjednu (npr. od ponedjeljka do subote) imaju 24 dana godišnjeg odmora. Dakle, ako je radno vrijeme kod Vašeg poslodavca raspoređeno od ponedjeljka do petka (pravilnikom o radu) a osobito ako je tako određeno ugovorima o radu, tada se u godišnje odmore računaju 5 dana tjedno a ne 6 dana tjedno. 
Ako Vam je poslodavac pogrešno računao korištenje godišnjeg odmora, te Vas zakinuo za dane godišnjeg odmora, istog možete tužiti za isplatu za dane godišnjeg odmora koje niste mogli iskoristiti greškom poslodavca. Razdoblje za koje možete tužiti je 5 godina unatrag od dana kada ćete podnijeti tužbu na sud. 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.