Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkazni rok i isplata plaće

Čak i ako poslodavac oslobodi radnika obveze rada za vrijeme otkaznog roka, dužan je radniku isplatiti naknadu plaće kao da je radio.

Otkazni rok i isplata plaće

Pitanje:
Odradio sam mjesec dana otkaznog roka, samo da bi mi šef na kraju isplatio 500 kuna i rekao kako je to po zakonu. Molim vas informaciju da li je to po zakonu? 

Odgovor:
Sukladno odredbama Zakona o radu i ostalim propisima, otkazni rok se računa u radni staž te je radnik dužan raditi za vrijeme otkaznog roka, osim ako ga poslodavac ne oslobodi te obveze. Međutim, čak i ako poslodavac oslobodi radnika obveze da radi za vrijeme otkaznog roka, dužan je radniku isplatiti naknadu plaće kao da je radio. Dakle, ne postoji razlika u iznosu plaće za rad u otkaznom roku i za rad koji nije u otkaznom roku. Ako ste radili za vrijeme otkaznog roka, poslodavac Vam je dužan isplatiti redovni puni iznos plaće za odrađeno puno radno vrijeme. Ako Vam nije isplatio puni iznos plaće tada možete tužiti poslodavca za isplatu razlike i to u roku od 5 godina od dana kada Vam je isplaćena ili trebala biti isplaćena plaća za rad za vrijeme otkaznog roka.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.