Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izvanredno otkazivanje ugovora o radu

Ako u samom ugovoru o radu na određeno vrijeme nije predviđena mogućnost redovitog otkazivanja ugovora o radu, tada se takav ugovor ne može redovito otkazati, bez obzira koja od strana ga želi otkazati.

Izvanredno otkazivanje  ugovora o radu

Pitanje:

1. Što učiniti kada poslodavac ne dozvoljava da dam otkaz ( došao sam raditi kao sezonac iz Bosne) jer imamo ugovor, a taj isti poslodavac krši apsolutno sve odredbe ugovora, mora se raditi 13-14 sati dnevno bez i jednog slobodnog dana?

Odgovor:

S obzirom da radite kao strani radnik u Republici Hrvatskoj, vjerojatno ste sklopili ugovor o radu na određeno vrijeme. Ako u samom ugovoru o radu na određeno vrijeme nije predviđena mogućnost redovitog otkazivanja ugovora o radu, tada se takav ugovor ne može redovito otkazati, bez obzira koja od strana ga želi otkazati. U tom slučaju takav ugovor o radu možete raskinuti jedino sporazumnim raskidom (što Vaš poslodavac očito ne želi) ili izvanrednim otkazom. Izvanredno možete otkazati svoj ugovor o radu ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć. S obzirom da se od Vas zahtjeva da radite svaki dan 13 do 14 sati te da nemate niti jedan dan tjednog odmora, smatram da imate pravo izvanredno otkazati svoj ugovor o radu izvanredni otkaz mora biti u pisanom obliku te u njemu morate navesti razloge zbog kojih izvanredno otkazujete svoj ugovor o radu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.