Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz i isplata naknade za prekovremene sate

Zakonska je obveza poslodavca isplaćivati povećanu plaću za prekovremene sate rada.

Otkaz i isplata naknade za prekovremene sate

Pitanje:

Radim u firmi točno 10 godina i odlučila sam dati otkaz.
Zanima me da li mi je poslodavac dužan isplatiti moje prekovremene sate? Potpisala sam ugovor na puno radno vrijeme, dakle 40 sati tjedno, ali sam u posljednjoj godini rada nakupila popriličan broj prekovremenih sati koje mi poslodavac nikada nije platio niti kompenzirao davanjem slobodnih dana.
U slučaju odbijanja isplate, na čijoj strani je zakon i kome se mogu obratiti?

Odgovor:

Sukladno članku 94. Zakona o radu za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću. Dakle, zakonska je obveza poslodavca isplaćivati povećanu plaću za prekovremene sate rada. Prekovremeni sat je svaki radni sat iznad 40 sati za puno radno vrijeme. Tako odrađene prekovremene radne sate bi trebao evidentirati poslodavac u evidenciji radnog vremena koja se mora voditi za svakog radnika te sukladno tome obračunati takve sate što mora biti vidljivo i u obračunu plaće (platna lista). Ako poslodavac ne vodi evidenciju radnog vremena ili ju vodi ali ne bilježi prekovremene sate tada radnik može samostalno voditi takvu evidenciju. Sukladno članku 135., stavak 4. Zakona o radu,  u slučaju spora u vezi s radnim vremenom, ako poslodavac ne vodi evidenciju radnog vremena radnika na propisani način, teret dokazivanja radnog vremena je na poslodavcu. Ako su vam prekovremeni sati obračunati i navedeni u obračunu plaće, a nisu vam isplaćeni, tada obračun plaće predstavlja ovršnu ispravu te tada poslodavca možete ovršiti putem Financijske Agencije. Ako vam prekovremeni sati nisu obračunati i navedeni u obračunu plaće, tada povećanu plaću za odrađene prekovremene sate morate utužiti putem nadležnog suda. Napominjem da tako neisplaćenu povećanu plaću za prekovremene sate možete utužiti za razdoblje od 5 godina unatrag do dana podnošenja tužbe, s obzirom da su potraživanja starija od 5 godina u zastari.

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.