Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prava posloprimca u slučaju isplate umanjene plaće

Poslodavac je dužan, najkasnije petnaest dana od dana isplate plaće, naknade plaće ili otpremnine, radniku dostaviti obračun iz kojeg je vidljivo kako su ti iznosi utvrđeni.

Prava posloprimca u slučaju isplate umanjene plaće

Pitanje:

Poslodavac mi je u posljednjih 18 mjeseci isplaćivao umanjenu plaću, no za to nije bilo aneksa ugovora ili bilo kakve druge pismene odluke. Kako mi je umanjena plaća bila neodrživa pronašao sam novi posao. Postoji li način kako bih mogao dobiti zaostali iznos?

Odgovor:

Sukladno odredbama Zakona o radu, članak 93., poslodavac je dužan, najkasnije petnaest dana od dana isplate plaće, naknade plaće ili otpremnine, radniku dostaviti obračun iz kojeg je vidljivo kako su ti iznosi utvrđeni. Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu ili ih ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, naknada plaće ili otpremnine, radniku dostaviti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti. Obračun plaće predstavlja ovršnu ispravu. Ako vam je poslodavac isplaćivao umanjenu plaću ali vam je davao obračun plaće (platnu listu) na kojoj je naznačen puni iznos plaće, tada možete pokrenuti ovrhu za razliku plaće koja vam je neisplaćena. U slučaju da vam je poslodavac davao obračun plaće s iznosom umanjene plaće tada ćete morati svoju tražbinu potraživati putem tužbe nadležnom sudu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.