Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslovno uvjetovani otkaz i zapošljavanje novog radnika

Poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugog radnika.

Poslovno uvjetovani otkaz i zapošljavanje novog radnika

Pitanje:
Zaposlena sam na neodređeno vrijeme, poslodavac je zaposlio novu djelatnicu na određeno u svrhu moje zamjene, a ja sam zatražila poslovno uvjetovani otkaz. Naime, s obzirom na to da se ne slažemo htjela bih da se raziđemo u pristojnim odnosima, ali ne želim potpisati sporazumni otkaz. Postoji li neki uvjet da ipak dobijem poslovno uvjetovani otkaz, a da poslodavac zadrži novu djelatnicu, bez da ima zakonskih problema zbog propisanih 6 mjeseci nemogućnosti zapošljavanja novih radnika, imajući u vidu da nova radnica već radi?

Odgovor: 
Odredbom članka 115., stavak 5. određeno je da poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci od dana dostave odluke o otkazu ugovora o radu radniku, na istim poslovima zaposliti drugog radnika. U slučaju da poslodavac (pravna osoba) ne poštuje tu odredbu može se kazniti novčanom kaznom od 31.000,00 do 60.000,00 kn. Međutim, vaš poslodavac je novu radnicu zaposlio prije otkazivanja vašeg ugovora o radu, tako da se navedena odredba ne bi trebala primjenjivati na njega. 

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.