Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara na vaša pitanja (dio prvi)

U okviru prošlotjednog webinara, odvjetnik Marko Borsky odgovorio je na pitanja tražitelja posla, zaposlenih, ali i poslodavaca.

Pravnik odgovara na vaša pitanja (dio prvi)

Cijeli webinar možete pregledati na MojPosao Youtube kanalu, a izdvajamo određene odgovore na vaša pitanja. 

Ako ste se našli u situaciji kao naša jedna korisnica koja ima respiratorne poteškoće, u drugom je stanju, a i njeno vrtićko dijete ima iste zdravstvene probleme te njen poslodavac planira povratak u urede, odgovor pravnika glasi da je od 27. svibnja prema odluci Stožera ukinuta restrikcija rada u uredu te da je od tada rad od kuće stvar dogovora sa poslodavcem. Ako je poslodavac zahtijevao povratak u urede prije navedenog datuma, 27. svibnja, u tom trenutku je kršio zakon. Dogovor poslodavca i zaposlenika se regulira novim ugovorom ili aneksom postojećeg te se jasno definira opcija nastavka rada od kuće.  

Ukoliko vas znanima kako se računa otpremnina uslijed smanjenja plaća, odgovor pravnika glasi da računica ostaje ista, odnosno ako je aneksom došlo do smanjenja plaće onda se otpremnina računa prema novom, smanjenom iznosu.  Državna potpora se ne računa kao plaća jer je to naknada, osim ako u aneksu nije povećan iznos. 

Dosta prikupljenih pitanja od strane zaposlenih dotiču se prekovremenih sati i rada vikendom te isplate istog. Pravnik odgovara da je vaše pravo tražiti isplatu naknada za dodatne sate te podnijeti prijavu inspekciji rada. Od inspekcije rada zaposlenik ne dobiva financijsku pomoć već poslodavcu ide prijava koja onda završava sudskim postupkom kojim se rješava pitanje vraćanja primanja zaposlenika. 

Uslijed primanja državnih novčanih potpora, pitanja zaposlenika bila su i smjeru njene isplate samom zaposleniku. S obzirom da je navedena mjera napravljena 'ad hoc' sudska praksa nije posve jasna i tek će se vidjeti prava situacija. Načelno, naknada je namijenjena za očuvanje radnih mjesta te se uplaćuje poslodavcu, a ne direktno zaposleniku, što nažalost ostavlja prostor za malverzacije.  

Pojavilo se i pitanje smanjenja radnih sati radi ušteda te koliko dugo poslodavac može radniku davati takav aneks na potpis. Pravnik odgovara da sam aneks može ići na neodređeno, pravno gledano, te je da prema propisima sve legalno.  Ujedno poslodavac u izvanrednim okolnostima poslovanja ima pravo na preraspodjelu posla, no u skladu s radnom pozicijom radnika.

U održanom webinaru pravnik se dotaknuo i problema kada poslodavac traži povratak zaposlenika koji ima prijašnju liječničku potvrdu o lošem zdravstvenom stanju kojom se preporuča rad od kuće.  U tom slučaju liječnik je osoba koja mora presuditi o daljnjem radu od kuće te poslodavac mora poštivati odluku liječnika.  

Ostatak pravnih pitanja i odgovora na iste možete potražiti na održanom webinaru.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.