Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Osigurano je 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Osigurano je 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Prijave za sufinanciranje energetske obnove kuća Fond prima od 1. rujna pa je još vremena za skupljanje papira.Novca još ima i za kupnju bojlera stradalima u potresu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u ovoj je godini osigurao više od 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, od čega je otprilike pola namijenjeno programima koji će u fokusu biti najesen prenosi Poslovni.hr.

To uključuje poticaje od 100 mil. kn za održivi transport, zatim za projekte smart gradova, ali i sufinanciranje poticanja korištenja OIE za privatne iznajmljivače i OPG-ove te obiteljske kuće.

Ne jenjava

Sudeći po odjecima po raspisanim pozivima, interes ni u korona krizi ne jenjava za energetski učinkovita vozila, od pravnih osoba i građana, za što je ilustrativan rekordno velik interes.

Od 13. srpnja, započevši s prijavama za sufinanciranje takvih vozila za građane, za što je osigurano 22 mil. kn, u nepune 2 minute u sustav Fonda za poticaje prijavilo se – 546 građana.

Iako je pokretanje svih programa Fonda bilo planirano za početak godine, zbog pandemije i potresa u Zagrebu su prolongirani i prilagođeni. Od početka 2020. FZOEU je objavio 12 javnih poziva, uz novost što je prvi put za neke prijava omogućena kroz sustav za e-prijave.

Pozivi koji se pokazuju kao najzanimljiviji građanima su oni za energetsku obnovu obiteljskih kuća, kupnju energetski učinkovitih vozila te kondenzacijskih bojlera – potonji isključivo za građane Zagreba te Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Prvi poziv objavljen nakon potresa je onaj u sklopu kojeg se s do 8000 kn sufinancirala kupnja kondenzacijskih bojlera u kućama i stanovima stradalima u potresu.

Do sredine srpnja je stiglo više od 3000 prijava građana te je dosad za njih osigurano 24 mil. kn. Novca još ima i građani se mogu i dalje prijavljivati, navode u Fondu.

Krajem lipnja objavljen je poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila pravnim osobama, zaprimljeno je 307 prijava koje prelaze raspoloživih 22 mil. kn. Novost programa je što se sufinanciraju i vozila na vodik, koji je u EU prepoznat kao ekološki prihvatljivo gorivo za sve pogone.

Prijevoz otpada na kopno

Kad je riječ o energetskoj obnovi kuća, zahtjeve će Fond početi zaprimati od 1. rujna u 9 h, no poziv je objavljen 25. lipnja da se građani stignu pripremiti i ishoditi svu dokumentaciju. S obzirom na stotine upita Fondu svaki dan, ne sumnja se u jako velik interes.

Velik interes polučio je i program sufinanciranja fotonaponskih elektrana kojima građani mogu proizvoditi struju. Zaprimanje prijava počinje 24. kolovoza, osigurano je 10 mil. kn.

“Nastavlja se i s aktivnocima zaštite okoliša pa će osim komunalne infrastrukture na otocima biti sufinanciran i prijevoz otpada na kopno. Fond nastavlja i s nabavom te isporukom više od milijun spremnika za odvojeno sakupljanje otpada različitih veličina i zapremina hrvatskim gradovima i općinama, što sufinancira iz EU“, poručuju iz FZOEU.

 

Izvor: Poslovni.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.