Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Rad na pola radnog vremena kod dva poslodavca

Nakon isteka oba ugovora o radu, a prilikom utvrđivanja visine novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti, koja bruto plaća se uzima u obzir? Jedna, ili obje?

Rad na pola radnog vremena kod dva poslodavca

Pitanje:
Radila sam na pola radnog vremena kod dva poslodavca, na određeno vrijeme. Jedan ugovor istekao mi je 16.6.2020.g., a drugi 30.6.2020.g. Prijavila sam se u evidenciju HZZ-a te predala zahtjev za naknadu za vrijeme nezaposlenosti. Ispunjavam uvjete vezane za duljinu neprekidnog radnog odnosa, radila sam nešto duže od 9 mjeseci. Moje pitanje je sljedeće: koja bruto plaća se uzima u obzir prilikom predaje zahtjeva? Samo jedna, viša, ili obje, njihov zbroj? Predala sam platne liste od oba poslodavca, jedna bruto plaća iznosi cca 3000 kn, a druga 2500 kn, no u obzir su uzeli bruto plaće samo jednog poslodavca.. Isto navode kako ne mogu uzeti u obzir zbroj plaća, no ne nalazim pravno uporište u tome. Navode da im sustav ne daje tu funkciju, no računalni sustav nije savršen te ne može biti mjerodavan oslonac za priznavanje prava. Molim za savjet, ima li smisla uložiti žalbu i na koji se članak zakona, i kojeg, pozvati? 

Odgovor:
Sukladno članku 51., stavak 2. Zakona o tržištu rada osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade za osobu kojoj je prestao radni odnos čini prosjek brutoplaće ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa odnosno službe. Takva odredba nije potpuno jasna te bi se mogla tumačiti dvojako, i da se računa samo prosjek jedne bruto plaće ili da se računa prosjek svih bruto plaća. Za konkretan odgovor bilo bi potrebno ipak imati uvid u cjelokupnu dokumentaciju.
 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.