Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslovno uvjetovani otkaz i isplata otpremnine

Otpremnina se najčešće isplaćuje s posljednjom plaćom radnika.

Poslovno uvjetovani otkaz i isplata otpremnine

Pitanje:
U tvrtki u kojoj radim proglašen je stečaj. Direktor mi je u razgovoru najavio da ću dobiti poslovno uvjetovan otkaz uz otkazni rok u trajanju od jednog mjeseca i dva tjedna. Obećao mi je isplatiti otpremninu i bonus za rad. Postoji li mogućnost da se sve zakomplicira s obzirom na to da je firma ušla u stečaj? U smislu, da neće biti novaca, da mi ne smije to isplatiti jer bi moglo naštetiti firmi, da Fina blokira račun? Bonus mi može isplatiti tijekom 11.mjeseca, a otpremnina mora doći sa zadnjom isplatom plaće ili može i to prije uplatiti?  


Odgovor:
Rok za isplatu otpremnine koja se isplaćuje kod redovitog otkaza ugovora o radu iz poslovno uvjetovanog ili osobno uvjetovanog razloga nije određen odredbama Zakona o radu, ali niti drugim propisima. Međutim najčešće se isplaćuje s posljednjom plaćom radnika kod tog poslodavca. U svakom slučaju se takva otpremnina ne može isplatiti prije nego što se ugovor o radu radnika redovito otkaže poslovno uvjetovanim ili osobno uvjetovanim otkazom ugovora o radu. 

U slučaju kada je poslodavac u stečaju, tada postoji mogućnost da poslodavac neće imati dovoljno sredstava za isplatu otpremnine (kao ni plaća radnicima). Radnik je u tom slučaju zaštićen temeljem Zakona o osiguranju radničkih tražbina na način da obvezu isplate otpremnine preuzima Agencija za osiguranje radničkih tražbina, ali samo do maksimalnog iznosa polovice zakonski utvrđene otpremnine. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.