Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako do zadovoljnih zaposlenika? Stanite iza svojih riječi i potvrdite ih djelima!

U okviru prvog ovogodišnjeg webinara, na virtualnoj kavi, ugostili smo neke od najboljih poslodavaca u prošloj godini.

Kako do zadovoljnih zaposlenika? Stanite iza svojih riječi i potvrdite ih djelima!

Nepredvidljiva, zahtjevna, iscrpljujuća, zbunjujuća, stresna, upečatljiva, nezaboravna… Slobodno nastavite niz atributa kojima biste, ovisno o emocijama koje je u vama pobudila, oslikali godinu iza nas. 

Bez sumnje, 2020. je bila godina brojnih izazova, kako privatnih tako i poslovnih, ali istovremeno i vrijeme lekcija koje će nam, u to ne treba sumnjati, pripomoći da neke nove oluje dočekamo spremniji i da ih lakše prebrodimo.

U posljednjem MojPosao webinaru „Na kavi s Najboljim poslodavcima“ doznali kako je posljednjih 365 dana izgledalo iz kuta poslodavaca koji su u neizmjerno hektičnoj 2020. povlačili kvalitetne i hrabre poteze, pritom nerijetko i griješili te ispravljali propuste, osluškivali potrebe svojih zaposlenika i u konačnici zaslužili ulazak u društvo Najboljih poslodavaca u Hrvatskoj temeljem rezultata Istraživanja zadovoljstva zaposlenika.

Na virtualnoj kavi su nam se pridružili Majda Medanić, voditeljica ljudskih potencijala (Logista), Ivan Jurlina, HR Manager (COBE) i Dino Bevanda, voditelj selekcije i razvoja karijera (Zubak Grupa).

U odabrano društvo (po)Najboljih poslodavaca u Hrvatskoj ove tvrtke su ušle zahvaljujući odličnim ocjenama koje su im njihovi radnici udijelili tijekom prošlogodišnjeg Istraživanja zadovoljstva zaposlenika, vrednujući različite aspekte njihova poslovanja – od međuljudskih odnosa, organizacije rada, radnih uvjeta, komunikacije i slično.

„Istraživanje smo prvi put proveli 2017. godine i tada nam se nagrada koja se dodjeljuje onima najboljima činila potpuno nedostižnom. Međutim, zajedničkim trudom i radom u kriznoj 2020. godini ostvarili smo dosad najviše ocjene“, ispričala je Majda Medanić iz tvrtke Logista koja se ove godine prvi put uspela na 'podij', zauzevši treće mjesto u kategoriji kompanija srednje veličine.

Kako napominje, ispočetka su njihovi djelatnici istraživanju pristupili s primjetnom dozom opreza, bili su zatvoreni, međutim, sada je situacija potpuno drugačija.

„S vremenom su naši djelatnici uvidjeli sve prednosti i benefite koje istraživanje nudi i počeli su davati konkretne kritike i prijedloge kako unaprijediti naše poslovanje koji su nam uvelike pomogli“, dodaje Medanić.

Unatoč nepovoljnoj gospodarskoj situaciji, koja je zahvatila svaku poru poslovanja, prošla godina se pokazala iznimno uspješnom za tvrtku Cobe iz Osijeka. Učvrstili su svoju poziciju na tržištu i zaposlili nove kolege, a pritom su zaslužili odlične ocjene od strane svojih zaposlenika u istraživanju i ponovno osvojili prvo mjesto u konkurenciji malih tvrtki (koje broje između 20 i 50 radnika). I ne samo to, bili su jedina kompanija sa sto posto (!) angažiranih djelatnika.

„Vjerujemo kako se uzrok takve angažiranosti krije u transparentnosti uprave prema svim zaposlenicima. Od prvog dana smo potpuno otvoreno i iskreno pričali o poslovnim rezultatima, sigurnosti posla, benefitima i slično, a zaposlenici su nam to višestruko vratili – većim angažmanom, trudom i željom za pomoći tvrtki", rekao nam je Ivan Jurlina, HR manager tvrtke Cobe, uz napomenu kako usprkos odličnim rezultatima imaju mjesta za napredak, ponajprije u područjima kao što su organizacija rada te osobni rast i razvoj, u upravo će na to staviti naglasak u 2021. godini.

Kombiniranjem rada od kuće s dolascima zaposlenika u tvrtku, pravovremenom prilagodbom novim okolnostima te kontinuiranom komunikacijom s radnicima, Zubak Grupa je i u ovim kriznim vremenima zadržala svoje mjesto među najboljim poslodavcima, zauzevši četvrto mjesto među tvrtkama s 250 i više djelatnika.

„Ove godine smo najviše ocjene ostvarili u kategorijama posvećenost poslu i izazovnost radnih zadataka. Također, lojalnost zaposlenika je vrlo visoka i to nam je izuzetno važno jer upravo na njoj gradimo naš uspjeh već 40 godina. Cijelo vrijeme smo se trudili biti maksimalno transparentni i ljudima smo jasno dali do znanja da svi oni koji svoj posao rade kvalitetno i korektno nemaju razloga za zabrinutost“, ustvrdio je Dino Bevanda iz Zubak grupe uz napomenu kako je ključno „stajati iza svojih riječi i potvrđivati ih djelima''. U suprotnom će nam zaposlenici pokazati 'palac prema dolje', njihovo nezadovoljstvo će rasti a angažiranost padati.

Naše goste smo upitali kakve zaposlenike traže i zapošljavaju Najposlodavci.

„U Logisti najveću važnost pridajemo osobnosti kandidata jer smatramo kako se svaki kandidat/kandidatkinja mora uklopiti u našu organizacijsku kulturu. Nakon što utvrdimo da nam osoba odgovara po načelima i vrijednostima, tek onda gledamo radno iskustvo i druge stavke iz životopisa“, pojašnjava Medanić.

U tvrtki Cobe posebno su na cijeni timski duh, želja za napredovanjem i iskrenost, ističe Jurlina, a zaposlenika je najbolje procijeniti osobno, kroz razgovore 'jedan na jedan'.

"Teško je naći dobre zaposlenike i mi smo toga svjesni, stoga nam je prioritet zaposliti one 'prave' radnike, koji će se odlično uklopiti u vrijednosti koje zagovaramo, a ne one nužno najbolje na papiru“, naglašava Jurlina.

Prema riječima Dina Bevande, Zubak Grupa traga za pojedincima koji „uvijek žele biti najbolji, ali ne u usporedbi s drugima, već su usmjereni na vlastiti napredak“. Također, jako im je stalo da zaposle osobe s integritetom, koje pošteno i iskreno pristupaju poslu, kolegama i poslovnim partnerima.

Snimku webinara "Na kavi s Najboljim poslodavcima" pronađite na MojPosao youtube kanalu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.