Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Videonadzor na radnom mjestu

Smije li poslodavac uvesti videonadzor bez suglasnosti radnika?

Videonadzor na radnom mjestu

Pitanje:
Pozdrav, kakva su prava/obaveze radnika i poslodavca ako poslodavac uvede video nadzor na radnom mjestu? Konkretno, radi se o privatnoj strojobravarskoj firmi u kojoj je poslodavac dao montirati kamere s vanjske i unutarnje strane proizvodne hale koje snimaju radnike na njihovim radnim mjestima bez prethodnog upozorenja radnika da ih se snima. Što kaže ZOR i na koji način je to pravno regulirano?

Odgovor:
Zakon o radu ne uređuje snimanje radnika, osim kao općenitu obvezu poslodavca da poštuje privatnost radnika. Međutim, Zakon o zaštiti na radu člankom 43. uređuje obveze poslodavca kada poslodavac koristi nadzorne uređaje kao sredstva zaštite na radu, dok GDPR i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka u članku 30. detaljnije uređuju nadzor radnih prostorija. 

Sukladno navedenim odredbama, obrada osobnih podataka radnika putem sustava videonadzora (tj. snimanje radnika) može se provoditi samo ako su uz uvjete utvrđene Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka ispunjeni i uvjeti utvrđeni propisima kojima se regulira zaštita na radu i ako su zaposlenici bili na primjeren način unaprijed obaviješteni o takvoj mjeri te ako je poslodavac informirao radnike prije donošenja odluke o postavljanju sustava videonadzora. Videonadzor radnih prostorija ne smije obuhvaćati prostorije za odmor, osobnu higijenu i presvlačenje. Ako nadzorni uređaji čitavo radno vrijeme prate sve pokrete radnika tijekom obavljanja poslova, odnosno ako su nadzorni uređaji postavljeni tako da su radnici čitavo vrijeme tijekom rada u vidnom polju nadzornih uređaja, poslodavac smije koristiti nadzorne uređaje isključivo na temelju prethodne suglasnosti radničkog vijeća, odnosno sindikalnog povjerenika s pravima i obvezama radničkog vijeća. Međutim, ako kod poslodavca ne postoji radničko vijeće tj. nema sindikalnog povjerenika, tada takva obveza poslodavca ne postoji.


 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.