Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ugovor o radu na određeno i otkazni rok

Postoji li zakonski rok u kojem smo dužni najaviti poslodavcu da ne planiramo produžiti svoj radni odnos s njim ako smo sklopili ugovor na određeno?

Ugovor o radu na određeno i otkazni rok

Pitanje:
Pozdrav, kod sadašnjeg poslodavca bila sam zaposlena 1,7 godinu te sam radi epidemije dobila otkaz. Isti poslodavac me ponovo zaposlio 4 mjeseca kasnije i sada sam na radnom mjestu 5 mjeseci. Ugovor mi ističe 1.5. Obzirom da prelazim kod novog poslodavca da li u ovom slučaju odrađujem otkazni rok ili mi istekom ugovora ističu sve obveze s moje strane prema poslodavcu? Također bi pitala koji mi je rok da sadašnjem poslodavcu priopćim da ugovor neću produljiti.

Odgovor:
Ako ste sklopili ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju od 5 mjeseci koji istječe 1.5., tada vam radni odnos prestaje s tim datumom, bez potrebe otkazivanja ugovora o radu ili primjene otkaznog roka. Ne postoji zakonski rok u kojem ste dužni najaviti poslodavcu da nećete produžiti svoj radni odnos s njim, tj. uopće niste dužni najaviti poslodavcu da nećete produžiti radni odnos kod njega. Međutim, i poslodavac i radnik bi trebali biti korektni kada su u pitanju produljenja ugovora o radu na određeno vrijeme te unaprijed, tako da druga strana ima dovoljno vremena pripremiti se, javiti drugoj ugovornoj strani svoje namjere produljenja radnog odnosa.   

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.