Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako pokrenuti uspješan biznis s prijateljima?

Ulazak u poslovne vode s bliskim osobama često je 'dvosjekli mač'.

Kako pokrenuti uspješan biznis s prijateljima?

Iako se sa svojim prijateljima dobro slažete u privatnom životu, ukoliko i radite s njima, moglo bi doći do nesporazuma, a to bi vam moglo opteretiti prijateljstvo.

Kako biste vaše prijateljstvo održali 'živim' i pokrenuli uspješan biznis, o ovim stvarima vodite računa.

Postavite očekivanja od samog početka i jasne ciljeve 

„Raspravite o svojim idealima unaprijed i postavite jasna očekivanja. Razmislite koje vještine oboje imate i koliko ćete financijski uložiti u posao“, savjetuje Gary Hemmings, direktor komercijalnih zajmova u ABC Finance. 

Drugo, postavite jasan plan uloga i budite sigurni da ćete se profesionalno nadopunjavati. 

„Iako ste u privatnom životu možda najbolji prijatelji, to ne znači da ćete biti i najbolji poslovni partneri. Najgora stvar bila bi pokrenuti posao s nekim tko će vam na poslovnom planu stalno prigovarati. Morate biti sposobni i odvojeno raditi“, kaže Lucy Cohen, koja je sa svojom najboljom prijateljicom osnovala računovodstvenu tvrtku Mazuma.

Morate biti kritični

Nemojte neke stvari pretpostavljati samo zato što ste vi i vaš partner bliski prijatelji. 

„Ako vas drži osjećaj lojalnosti samo zato jer vam je netko najbolji prijatelj onda ćete biti slijepi prema njihovim greškama i nećete ih moći vidjeti te ćete im stalno praštati“, govori savjetnik za mala poduzeća Richard Crawford-Small.

Gledajte svog prijatelja drugačijim očima i odlučujte na temelju onoga što je najbolje za posao, a ne za prijateljstvo. Ne bojte se postavljati mu pitanja o tome što on misli, planira i o načinu na koji radi. 

„U redu je ne složiti se s njegovim idejama. To može potaknuti zdravu raspravu te može dovesti do novi ideja“, kaže Graham Garman, partner za poslovnu transformaciju u tvrtki Chrysalis Partners South. 

U poslu s prijateljem komunicirajte i procjenjujte 

Budite iskreni i ne čuvajte nikakve tajne, čak i ako stvari ne idu po planu. Iako ste vi i vaš prijatelj zajednički pokrenuli nešto što volite, može doći do trenutaka kada stvari ne idu onako kako ste isplanirali. Jednom od vas se mogu promijeniti ciljevi i ambicije i vaša poslovna veza može puknuti. 

„Ako dođe do ovakve faze vrlo je važno odvojiti neko vrijeme kako biste zajedno preispitali vaše ciljeve i viziju“, kaže poslovna trenerica Oona Collins. 
Iskren razgovor probajte voditi izvan ureda. Popričajte o svemu, što mislite dalje, kakvi su vam ciljevi, koje su prednosti i mane. To je izuzetno važan korak. Svoju osobnu viziju uskladite s poslovnom vizijom i odlučite što je potrebno za pokretanje promjena.

Odvojite svoj društveni život 

Nakon što odredite što će svatko od vas raditi na poslu, odvojite vašu poslovnu vezu od privatne.

„Nemojte miješati privatno i poslovno. Ako imate poslovni sastanak nemojte pričati o planovima za vikend. Ako pričate o planovima za vikend nemojte da se taj razgovor pretvori u poslovni. To će vam pomoći da obje veze održite bez stresa i da budu zdrave“, kaže Gary. 

Pazite na pravnu stranu 

Prijateljstvo nije pravni sporazum pa je važno imati dokumentaciju o vašem poslu. Ugovor obavezno morate imati kako biste mogli riješiti sporove, ako do njih ikad dođe. Sve stvari, poslove i uloge stavite na papir.

„Ulazak u posao s bliskim prijateljem može zvučati uzbudljivo ali kad stvari ne idu prema planu, sve se može jako brzo pokvariti“, kaže lifestyle trener Michael Cloonan, a prenosi 24 sata.

Izvor: 24 sata 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.