Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prestanak radnog odnosa i odjava radnika s obveznog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja

Poslodavac radniku niti nakon šest mjeseci od prestanka radnog odnosa nije dostavio M-2P obrazac. Što učiniti?

Prestanak radnog odnosa i odjava radnika s obveznog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja

Pitanje:
Prošlo je već 6.mjeseci od prestanka mog radnog odnosa. Bivši poslodavac mi ne želi dostaviti m2p obrazac. Odjavio me s mirovinskog, ali mi nije dostavio primjerak. Trenutno sam nezaposlena i već 6 mjeseci čekam taj obrazac koji mi je potreban za daljnje postupanje i poslovanje. Kome da se obratim za pomoć osim privatne tužbe?

Odgovor:
Sukladno članku 130., stavak 2. Zakona o radu poslodavac je dužan u roku od petnaest dana od dana prestanka radnog odnosa radniku vratiti sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te mu izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao i trajanju radnog odnosa. U slučaju da poslodavac ne postupi po zakonu, radnik može prijaviti poslodavca Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, Sektoru inspekcije rada. Oni će tada provesti inspekciju kod poslodavca te usmenim rješenjem na zapisnik poslodavcu narediti da u određenom roku vam dostavi primjerak odjave s mirovinskog osiguranja. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.