Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Komentari nezadovoljnih zaposlenika glavni su razlog dolaska tvrtke na 'loš glas'

Potaknuti razmišljanjem kako se 'dobar glas daleko čuje, a loš još dalje', proveli smo anketu - u kojoj je sudjelovalo gotovo 2500 ispitanika - kako bismo doznali odakle dolazi negativna i loša slika o pojedinim tvrtkama.

Komentari nezadovoljnih zaposlenika glavni su razlog dolaska tvrtke na 'loš glas'

Suprotno uvriježenom shvaćanju kako je visina plaće osnovni razlog atraktivnosti određenog poslodavca i naš najveći motiv prilikom odabira posla, nedavno provedeno istraživanje o Poslodavcima prvog izbora priča neku sasvim drugačiju priču. 

Naime, prema odgovorima 20-ak tisuća sudionika istraživanja, presudni faktori atraktivnosti poslodavaca u Hrvatskoj su sigurnost radnog mjesta, harmonični odnosi te društvena odgovornost poslodavca, a ispred iznosa plaće na našim listama nalazi se i tvrtkin imidž u poslovnom svijetu

Potaknuti razmišljanjem kako se 'dobar glas daleko čuje, a loš još dalje', proveli smo anketu - u kojoj je sudjelovalo gotovo 2500 ispitanika - kako bismo doznali odakle dolazi negativna i loša slika o pojedinim tvrtkama. 

Trenutni i bivši zaposlenici glavni su 'krivci' 

Svjedočanstva 'iz prve ruke' nezadovoljnih bivših i trenutnih zaposlenika, kao i negativan odnos radnika prema poslu, glavni su razlozi stvaranja loše slike o određenom poslodavcu, smatra čak 84% sudionika ankete. 

Kako navode, ako je jasno vidljivo da 'radnici zaposleni u firmi nisu zadovoljni, ne vesele se malim stvarima i ne uživaju u poslu', odnosno ako nisu zainteresirani za rad i 'otvoreno pričaju o lošim praksama tvrtke u kojoj rade', tada je očito kako neke stvari u toj kompaniji ne funkcioniraju na pravi način. 

Uz sadašnje zaposlenike, stvaranju negativnog imidža poslodavca pridonose i komentari bivših radnika jer oni, ohrabreni činjenicom da više nemaju što izgubiti, potpuno 'otvoreno i realno komentiraju situaciju u tvrtki', tvrde sudionici ankete. 

'Ne bi otišli da su zadovoljni', 'valjda bivši znaju' i 'sadašnji radnici neće pljuvati po ruci koja ih hrani', neki su od komentara ispitanika kojima pojašnjavaju svoj stav.

Koji su razlozi nezadovoljstva zaposlenika?

Kao glavne razloge nezadovoljstva bivših i sadašnjih zaposlenika, ispitanici navode mobbing, niske plaće, nemogućnost napredovanja, kršenje ugovorenih uvjeta te neadekvatno vodstvo.

Također, dio ispitanika vjeruje kako negativna slika o poslodavcu dolazi i od strane kandidata koji se nisu uspjeli zaposliti u tvrtki o kojoj sada negativno pričaju (11%), odnosno od konkurentskih kompanija (5%) koje na taj način žele diskreditirati svoje poslovne suparnike. 

Iz svega navedenog proizlazi zaključak da bi tvrtke, s ciljem izbjegavanja negativne reklame od strane postojećih ili nekadašnjih radnika, trebale redovitije provoditi istraživanja zadovoljstva zaposlenika kako bi otkrile s čime su to njihovi djelatnici (ne)zadovoljni i što bi htjeli promijeniti u radu. 

O anketi „Odakle dolazi negativna slika o tvrtkama?“:

Sudjelovalo je gotovo 2500 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.