Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što poslodavac smije, a što ne smije vezano uz cijepljenje

Sa sve većim brojem cijepljenih osoba na radnom mjestu su se počela postavljati neka nova pitanja. Smije li poslodavac pitati zaposlenika je li cijepljen ili pak kandidata na razgovoru za posao. Odgovore smo potražili kod našeg pravnika, Marko Borsky, dipl. iur.

Što poslodavac smije, a što ne smije vezano uz cijepljenje
  • Smije li poslodavac na razgovoru za posao pitati kandidata je li cijepljen?

Sukladno članku 25. Zakona o radu, prilikom postupka odabira kandidata za radno mjesto (razgovor, testiranje, anketiranje i slično) i sklapanja ugovora o radu, kao i tijekom trajanja radnog odnosa, poslodavac ne smije tražiti od radnika podatke koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom. Na takva nedopuštena pitanja, ne mora se odgovoriti. S obzirom da podatak o cijepljenosti kandidata za posao nije u neposrednoj vezi s radnim odnosom, na takvo pitanje kandidat ne mora odgovoriti.

  • Smije li poslodavac pitati zaposlenika je li cijepljen?

Sukladno članku 25. Zakona o radu, prilikom postupka odabira kandidata za radno mjesto (razgovor, testiranje, anketiranje i slično) i sklapanja ugovora o radu, kao i tijekom trajanja radnog odnosa, poslodavac ne smije tražiti od radnika podatke koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom. Na takva nedopuštena pitanja, ne mora se odgovoriti. S obzirom da podatak o cijepljenosti radnika nije u neposrednoj vezi s radnim odnosom, na takvo pitanje radnik ne mora odgovoriti. 

  • Smije li poslodavac uvjetovati cijepljenje zaposlenicima?

S obzirom da cijepljenje protiv Covid-19 bolesti nije obvezno u Republici Hrvatskoj, tako niti poslodavac ne može uvjetovati svojim radnicima da se moraju cijepiti.

  • Smije li poslodavac nagraditi cijepljenog radnika (novčano, danima godišnjeg odmora,…), odnosno nuditi nagradu za cijepljenje? 

Poslodavac smije potaknuti radnike na cijepljenje davanjem nagradama ili poticaja, ali mora paziti da takvo nagrađivanje ili davanje poticaja ne smije diskriminirati druge radnike koji se ne žele ili ne mogu cijepiti. Također, važno je naglasiti da poslodavac ne smije kažnjavati (financijski ili na drukčiji način) radnike koji se ne žele ili ne mogu cijepiti.

  • Smije li poslodavac raditi razliku između cijepljenih i ne cijepljenih zaposlenika: recimo da ne cijepljeni rade od kuće, a cijepljeni se moraju vratiti u ured?

Za rad od doma potrebno je sklopiti ugovor o radu za izdvojeno mjesto rada ili aneks ugovora o radu za izdvojeno mjesto rada. Sukladno tom ugovoru ili aneksu se određuje i rad od doma tj. rad u prostorijama poslodavca. Ako radnik povremeno obavlja rad od doma, a povremeno u prostorijama poslodavca prema rasporedu koji određuje poslodavac, tada poslodavac slobodno može odrediti koji radnici i kada rade od doma, a kada i koji u prostorijama poslodavca. Pri tom poslodavac mora paziti da radnici koji rade od doma ili oni koji rade u prostorijama poslodavca zbog toga ne budu diskriminirani prema drugoj skupini radnika. 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.