Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

'Zaposlenici ne napuštaju tvrtke, napuštaju loše šefove'

Kako se ova čuvena izreka ne bi 'udomaćila' u vašoj tvrtki, među vašim zaposlenicima, postavite si nekoliko pitanja i doznajte nalazi li se i vaše ime u kategoriji – loši šefovi.

'Zaposlenici ne napuštaju tvrtke, napuštaju loše šefove'

Iako su mnogi šefovi možda apsolutni geniji u svom području, neki od njih mogu biti nesvjesni nekih jednostavnih stvari poput odnosa prema zaposlenicima, izgrađivanja timskog duha, poštivanja osobnih granica ili jednostavno slavljenja postignuća onih koji se toliko trude za njihovu firmu svaki dan. Potom su tu i oni koji rade stvari poput slanja SMS poruka ili mailova u ponoć, osuđujućih primjedbi tijekom poziva sastanka ili ogovaranja na radnom mjestu.

Ponekad su vođe toliko obuzeti upravljanjem organizacijama ili timovima da možda uopće ne primjećuju svoje negativno ponašanje. Možda se to događa upravo i vama. Teško je reći kako biti dobar šef, ovdje nema jedinstvenih točnih odgovora. No, lako je odgonetnuti kada ste loši. Kako ne biste upali u zamku lošeg šefovanja, postavite si nekoliko jednostavnih pitanja, poručuje portal womeninadria.

Hoda li cijeli vaš tim ‘po jajima’?

Gotovo svaki zaposlenik barem je jednom u životu imao šefa koji je ulijevao strah i tjeskobu u uredu. Bez obzira karakterizira li njegovo ponašanje bijes, nesigurnost ili općenita negativnost, zaposlenici su ga definitivno izbjegavali. Nažalost, ovo stvara otrovno okruženje u kojem se zaposlenici osjećaju kao da se moraju skrivati u sjeni jer se jednostavno previše boje progovoriti.

Je li vam teško zadržati dobre zaposlenike?

Stara izreka kaže: “Zaposlenici ne napuštaju tvrtke, ostavljaju loše šefove.” Loš šef jedan je od glavnih razloga zbog kojih ljudi napuštaju svoja radna mjesta. Osim toga, zaposlenici će ponekad naglo dati otkaz kada napokon dosegnu svoju ‘točku prijeloma’. Ako vam se to desilo više puta, razmislite o tome kakav ste šef svojim ljudima.

Jeste li vi jedini zaslužni za uspjehe vašeg tima?

Ovo bi vam mogla biti velika crvena zastavica. ‘Teški’ šefovi česte preuzimaju sve zasluge za prekretnice ili uspjehe tvrtke i zaboravljaju prepoznati doprinos svojih zaposlenika. Zaposlenici mogu osjetiti kad ih ne cijene, što uzrokuje nezadovoljstvo, pogotovo jer i oni svojim darovima i talentima doprinose uspješnosti tvrtke.

Ovdje postoji i druga strana medalje. Moguće je da niste uspjeli motivirati svoj tim, i da oni zaista ne daju dobre rezultate. U tom slučaju razmislite o promjeni tipa vodstva, ali najprije dobro razmislite ne radi li se ipak o prvom slučaju.

Ako ste na ova tri pitanja odgovorili potvrdno, možete krenuti na razmišljanje o tome kako biti dobar šef!

Izvor: womeninadria

Ukoliko želite provjeriti jesu li vaši zaposlenici zadovoljni prijavite se za sudjelovanje u Istraživanje zadovoljstva zaposlenika

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.