Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako odraditi onboarding s mladim zaposlenicima za vrijeme rada od kuće?

Pandemija je na 'velika vrata' u poslovna okruženja uvela rad na daljinu i sada se više povezujemo putem tehnologije nego odlascima na kavu.

Kako odraditi onboarding s mladim zaposlenicima za vrijeme rada od kuće?

Donedavno su mladi zaposlenici kontaktirali s  klijentima izravno, licem u lice, i gradili su mrežu kolega , mentora i prijatelja koja im je pomagala u razvoju karijere te stjecanju znanja o tome kako raditi, voditi i uspjeti.

Mladi zaposlenici danas se suočavaju s drugačijim okruženjem. Pandemija je institucionalizirala rad na daljinu i sada se više povezujemo putem tehnologije nego putem kave. Više od jedne trećine (35%) radnika u dobi od 25 do 34 godine očekuje da će i nakon pandemije nastaviti raditi na daljinu puno radno vrijeme, pokazuje istraživanje Puls of Talent Report tvrtke Ceridian iz 2022., piše točka na i.

Mnogi ljudi preferiraju rad na daljinu jer omogućuje bolju ravnotežu između posla i privatnog života. Ali to također traži od poslodavca da se više posveti poduci, treningu i uključivanju mladih zaposlenika u poslovne procese. Ovo je prva generacija koja svoj poslovni put počinje u novom, vrlo fleksibilnom, fluidnom, bezgraničnom i stalno zaposlenom okruženju.

Oni su prva generacija koja će svoje poslovne mreže i kontakte, koji bi im trebali pomagati u razvoju do kraja karijere, graditi virtualno. Do sada smo to radili uživo, u uredima, na sastancima, konferencijama, na putovanjima i druženjima izvan posla. Prilikom rada na daljinu, u virtualnom svijetu, prijateljstva se grade na drugi način. I dalje će biti prilike za učenje od starijih i iskusnijih, ali u uredu je ta interakcija bila prirodnija.

Dobra vijest je da tvrtke nalaze načine da rad na daljinu bude prihvatljiv za sve, pa i za one koji prvi put ulaze na tržište rada.

Neke tvrtke su prednosti jer su uvijek imale digitalno radno mjesto. Uglavnom je riječ o tehnološkim tvrtkama koje već dugo koriste prednosti tehnologija kao što su računalstvo u oblaku.

No, čak i s takvim temeljima prilagodba na potpuno daljinski model rada stavlja nas pred velike izazove, pogotovo kada je riječ o međusobnoj povezanosti i određivanje prioriteta utjecaja na mlađe kolege koji tek ulaze u svijet rada. Evo nekoliko savjeta kako tome pridonijeti.

Ponudite jače kontakte s liderima

Mladi zaposlenici su u urdu prirodno izloženi većem utjecaju svojih nadređenih. Susreću se  s njima se u hodnicima, dizalima i konferencijskim dvoranama. Upijaju različite stilove vođenja dok prolaze drugim odjelima. S udaljenim radnim mjestima takva je izloženost ograničena na Zoom poziv.

Ponekad bi zaposlenik trebao imati izravan kontakt s neposredno nadređenim menadžerom. Ako se taj menadžer nije vješt u vođenju tima, mladi zaposlenik će biti uskraćen za stjecanje iskustva kroz suradnju s jakim liderom.  Obuka iz vođenja je važna, a ponekad je dobro preskočiti neku razinu menadžmenta i omogućiti mladima da kroz sastanke jedan na jedan steknu iskustvo s liderima timova iz drugih područja, te kako bi dobili širu sliku o vođenju.

Formalizirajte sponzorstva i mentorstva

Mlađi zaposlenici trebaju mentore i sponzore koji će im pomoći u izgradnji i razvoju karijere. Trebaju poduzetne lidere, one koji motiviraju i vode timove prema zajedničkom cilju. Prije porasta rada na daljinu, mnoge su tvrtke mentorstvo prepuštale slučaju, pokazuje istraživanje tvrtke Ceridian. Samo 21 posto radnika u dobi od 25 do 34 godine može sa sigurnošću reći da je netko na poziciji autoriteta uložio u njihov razvoj. U okruženju rada na daljinu, taj bi se postotak mogao dodatno smanjiti ako se sponzorstva i mentorstva ne formaliziraju.

Potičite mobilnost

Današnji svijet rada sve je više globalan i temelji se na vještinama. Zaposlenici mogu preuzeti nove uloge i nadgledati nova tržišta – iz svog dnevnog boravka. Ovakav pristup pomaže tvrtkama koje učinkovito upravljaju ekosustavom svojih talenata, a posebno je vrijedan za zaposlenike koji tek počinju. Interna mobilnost potiče kontakte s kolegama, nadređenima, drugim odjelima i drugim geografskim područjima, što može pomoći mlađim zaposlenicima da steknu veze i vještine. Također, pomaže organizaciji da se prilagodi promjenama poslovanja, dajući čelnicima mogućnost da prepoznaju talente i da ih primjene u skladu s prioritetima.

Povezivanje

U istraživanju su mladi radnici naveli virtualno umrežavanje i team building kao drugi najbolji način za povezivanje i bolju suradnju s udaljenim suradnicima. Organiziranje zanimljivih virtualnih događaja i umrežavanja malih grupa, kao i osobnih posjeta tvrtki kada je to prikladno, uvelike će pomoći mladim radnicima da se osjećaju povezani i cijenjeni unutar organizacije.

Potrudite se da mlade zaposlenike uvedete u tim

Predstavljanje novog, osobito mladog zaposlenika s timom je njegov prvi kontakt s vašom organizacijom i taj korak treba učiniti kako treba, posebno u okruženu u kojem se nema priliku obratiti kolegi za susjednim stolom. Primjena pravih tehnologija, u kombinaciji s dodijeljenim “prijateljima” koji će mu pomoći da se uključi u tim, dobra je ideja u svakom poslovnom okruženju, a posebno u slučaju rada na daljinu. Još bolje je ako vodstvo prisustvuje virtualnim događajima kojima se netko uvodi u tim kako bi se od prvog dana stvorile čvrste veze. Brojne studije ukazuju da je osjećaj društvene prihvaćenosti presudan za uspjeh novozaposlenog.

Izvor: točka na i

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.