Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako unaprijediti radni učinak zaposlenika?

Loše ponašanje na radnom mjestu ima mnogo oblika, a istraživanja pokazuju da radnici s najlošijim radnim učinkom pokazuju neke zajedničke karakteristike. No, za takve situacije nisu uvijek krivi zaposlenici.

Kako unaprijediti radni učinak zaposlenika?

Narcisi. Lijenčine. Mikromenadžeri. Loše ponašanje na radnom mjestu ima mnogo oblika, ali prema izvješću Centra za kreativno vodstvo, “Problematični zaposlenici: identificirajte ih i upravljajte njima prije nego što utječu na vaše poslovanje i karijeru“, zaposlenici s najlošijim radnim učinkom – oni koji menadžerima zadaju najviše problema – pokazuju neke zajedničke karakteristike, piše portal Monster, a prenosi točka na i.

Istraživanje, provedeno na globalnom uzorku od 214 čelnika, tražilo je da opišu sadašnjeg ili bivšeg “problematičnog zaposlenika”. Autori su na temelju prikupljenih odgovora identificirali najčešća ponašanja loših zaposlenika na radnom mjestu.

Dobra vijest u cijeloj priči je da – ako prepoznate neku od loših osobina u sebi – možete poduzeti određene korake kako biste to ispravili i postali poželjan zaposlenik.

Ovo je deset obrazaca lošeg ponašanja koje su izdvojili anketirani menadžeri.

Loše obavljanje posla (25%)

Prvi primjer lošeg ponašanja na radnom mjestu je nedostatak rezultata. Jedna četvrtina anketiranih čelnika kaže da njihovi problematični zaposlenici nisu obavili posao onako kako su nadređeni očekivali.

Ako ne ispunjavate ciljeve nadređenih, prvo morate otkriti u čemu je problem, zašto niste uspješni, i poduzeti korake da uklonite slabosti. Učinite to odmah, ne morate čekati godišnju procjenu učinka da biste dobili povratnu informaciju od svog nadređenog.

Loši odnosi sa suradnicima (24%)

Jedna četvrtina poslovnih lidera upozorava na zaposlenike koji imaju poteškoća u uspostavljanju pozitivnih odnosa sa suradnicima, klijentima i kupcima, pokazalo je istraživanje. To narušava dinamiku tima.

Povjerenje je u srži svakog profesionalnog odnosa, stoga, kako biste izgradili autentične odnose sa svojim kolegama i klijentima, pohvalite ih kad je potrebno. Izbjegavajte uredske tračeve i pružite pomoć kolegama kojima je ona potrebna kako biste se etablirali kao timski igrač.

Neusvajanje savjeta ili nepružanje povratnih informacija (20%)

Poslovni čelnici rekli su da je četvrtina njihovih problematičnih zaposlenika bila nedostupna kada je riječ o povratnim informacijama. Nisu mogli s njima postići komunikaciju kako bi popravili radni učinak. Ako ne želite biti u tom društvu, pokušajte shvatite kako vaš šef mjeri uspjeh. Na primjer, ako ste nedavno dovršili unos podataka za projekt, jeste li bili dovoljno brzi?

Neki nadređeni, međutim, nerado daju izravne kritike. Dakle, prilagodite se stilu upravljanja  – možda ćete morati biti proaktivni i tražiti povratne informacije.

Odupiranje promjenama (17%)

Značajan broj anketiranih čelnika rekao je da njihov problematični zaposlenik nije spreman prihvatiti promjene. Razlozi su razni.

Ako se teško prilagođavate, rješenje je jednostavno: morate se sami promijeniti. Prihvatite promjene i budite spremni učiti nove vještine.

Neprihvaćanje odgovornosti za svoje postupke (17%)

Prevencija negativnog ponašanja na radnom mjestu počinje dobrim uvidom u samog sebe. Gotovo jedna petina anketiranih menadžera rekla je da problematični zaposlenici često nisu preuzimali odgovornost za svoje postupke i za loše rezultate krivili su druge.

Ovaj problem svodi se na to da zaposlenici preuzmu odgovornost. Nemojte tražiti opravdanja za svoje pogreške. Preuzmite odgovornost za svoje postupke.

Odbojan stav (14%)

Nitko ne voli mrzovoljne ljude. No, neki problematični zaposlenici opisani su kao izrazito mrzovoljni. Svoj odnos s drugima temelje na negativnosti i “nikada nisu imali ništa pozitivno za reći”.

Iako smo svi ponekad emocionalno iscrpljeni, imate priliku biti svjetionik za ljude oko sebe. Svojim postupcima i odgovorima možete pokazati i naučiti druge kako se ponašati  pozitivno i profesionalno. Svi imamo probleme izvan posla, ali taj teret ne treba donositi u ured.

Loša radna etika (14%)

Oko 14 posto anketiranih poslovnih čelnika upozorilo je da njihovi problematični zaposlenici pokazuju nedostatak predanosti svom poslu, koristeći opise poput “odlaze svakog dana ranije” i “redovito ne poštuju rokove”.

Za vas kao zaposlenika ključno je da uskladite svoj radni učinak s očekivanjima šefa. Različiti ljudi imaju različito viđenje radne etike. Neki menadžeri žele da budete na mreži točno u 9 ujutro. Drugima to ne smeta sve dok obavljate svoje zadatke.

Shvatite kakva su očekivanja vašeg menadžera i prilagodite tome svoj stil rada kako biste pokazali da imate odgovarajuću radnu etiku.

Arogancija (11%)

Sveznalice se ne slažu dobro sa svojim suradnicima. Jedan pristup za obuzdavanje arogantnog ponašanja je da pozorno saslušate što drugi govore prije nego što iznesete svoje mišljenje.

Loše komunikacijske vještine (11%)

Mali dio poslovnih čelnika rekao je da njihovi problematični zaposlenici nisu slušali i nikoga nisu obavijestili kada su zapali u probleme u poslu. Ova tri postupka mogu vam pomoći da budete učinkovitiji komunikator:

Preuzmite samo onoliko posla koliko možete obaviti u roku. Ako ne možete izvršiti zadatak, upozorite nadređene.

Nemojte tražiti pomoć prekasno. Idite svom nadređenom čim uočite problem.

Postavljajte otvorena pitanja. Pitanja koja zahtijevaju samo da ili ne odgovore neće vam reći puno, ali postavljanje pitanja koja počinju s “Tko? Što? Gdje? Kada? Zašto?” daju osobi s kojom razgovarate priliku da s vama podijeli svoje znanje.

Neodgovarajuće vještine (10%)

Iako je tek svaki deseti anketirani menadžer rekao da su neki problematični zaposlenici u pogrešnoj ulozi, nedostatak potrebnih vještina je čest problem. Vještine zaposlenika moraju odgovarati njihovim radnim obvezama da bismo vjerovali u uspjeh. Na primjer, ako je sposobnost uočavanja detalja ključna za posao, ali osoba koja ga obavlja nije fokusirana na detalje, onda je problem pogrešan izbor osobe.

Dakle, loše ponašanje zaposlenika na radnom mjestu nije nužno krivnja zaposlenika.

Izvor: točka na i

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.