Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako unaprijediti odnos sa šefom?

Neki odnosi od samog početka nisu onakvi kakvima smo se nadali. Međutim, to ne znači da ih ne možemo promijeniti nabolje.

Kako unaprijediti odnos sa šefom?

Imate li osjećaj da vas vaš šef ne voli? Ili, barem kako mu niste pri vrhu popisa omiljenih zaposlenika?

Razmirice i razilaženja u mišljenju, različiti pristupi savladavanju određenih izazova ili, jednostavno, dolasci na posao nakon što smo tog dana ’ustali na krivu nogu’ sasvim su uobičajena u većini poslovnih okolina. 

Ako ćemo iskreno, kada rokovi pritisnu a rješenja nema na pomolu, čak i prilikom rada od kuće spremni smo na svađu. Sa samima sobom.

No, što kada sitna trvenja svoje mjesto prepuste ozbiljnijim stvarima, a nekoć korektni odnosi najednom postanu zategnuti?

Konkretnije, što učiniti kad padnemo u nemilost našeg šefa, koji nam umjesto izazovnih projekata dodjeljuje banalne radne zadatke koji onemugućuju naš profesionalni rast? 

Upravo to pitanje postavili su na portalu Monster, ponudivši nekoliko mogućih rješenja:

Pronađite saveznike

Iako, barem trenutno, nemate šefa u svojem kutu, u kompaniji zasigurno postoje osobe koje su spremne stati iza vas.

Njegujte kvalitetne odnose s kolegama, stvarajući mrežu ljudi na koje se možete osloniti i koji će vas podržavati, hvaliti i, ako za to bude potrebe, 'obraniti' pred vašim šefom. 

Povjerenje je ključ

Povjerenje se ne gradi preko noći, ali postoje 'prečaci' kojima se možete poslužiti kako biste već danas u počeli razvijati kvalitetniji odnos s vašim šefom. 

Najvažniji među njima vezan je uz komunikaciju.

Redovito informirajte vašeg šefa o napretku projekta koji vodite, zatražite njegov savjet kada je to potrebno i otvoreno komunicirajte o onome čime se bavite. 

I ne, promoviranje vlastitog doprinosa nije istovjetno neumjerenom hvalisanju.

Čak štoviše, nenametljivim i skromnim promicanjem svojih postignuća šefu (i suradnicima) iskazujete vlastitu vrijednost.

Suočite se sa svojim šefom

Ako ništa od ovoga ne uspije, vrijeme je da se suočite sa 'slonom u sobi.'

Iskreni razgovori su teški - posebno kada se radi o šefu koji vam nije naklonjen. Međutim, transparentan i hrabar pristup kojim njemu ili njoj pokazujemo kako bismo željeli preuzeti značajniji posao i veću odgovornost nerijetko daje rezultate.

Dobro se pripremite za taj razgovor, precizno odredite o kojim problemima želite diskutirati i pronađite odgovarajuće vrijeme za sastanak. Ponekad menadžeri jednostavno ne vide kako imate određeni skup vještina i posao za koji ste predodređeni daju nekom drugom.

Izborite se za priliku da im kažete (i potom pokažete) što možete učiniti.

Izvor: monster 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.