Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tips and tricks: Mentalno zdravlje i dobrobit zaposlenika

Pandemija koronavirusa, potresi diljem Hrvatske, rat u Ukrajini te sve veći rast cijena energenata ostavili su posljedice na svakog od nas.

Tips and tricks: Mentalno zdravlje i dobrobit zaposlenika

Sigurno ćete se složiti kako su posljednje dvije godine za većinu ljudi bile jedne od najstresnijih. Pandemija koronavirusa, potresi diljem Hrvatske, rat u Ukrajini te sve veći rast cijena energenata ostavili su posljedice na svakog od nas. Mentalno zdravlje stanovništva, ponajviše radno sposobnog, postalo je tema o kojoj sve češće čitamo u medijima. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacije u jednom izvještaju istaknula kako je mentalno zdravlje stanovnika postalo veliki javnozdravstveni problem. Tome u prilog ide i podatak kako devet od 10 pripadnika generacije Z mentalnom zdravlju daje veliki značaj te im je važno da o toj temi mogu raspravljati unutar kompanije. 

Kako prenosi Monster, kod 47 posto zaposlenika diljem svijeta primijećena je veća razina stresa od početka pandemije pa do danas. Takvo okruženje dovelo je do sve češće želje za promjenama ili u slučaju generacije Z potpunog nerada. Prema njihovom mišljenju, bolje je biti nezaposlen, nego nesretan na radnom mjestu. Nadalje, 34 posto ispitanika želi manje stresan posao. Na žalost većine nas, jedinstvena formula za smanjenje razine stresa još nije pronađena, ali uz ovih nekoliko trikova svakako možete smanjiti nivo stresa u svojoj kompaniji. 

Potaknite gibanje

"Očaj i nadu razlikuje samo dobar san - izreka je koju obožavam", istaknula je Laura Putnam, izvršna direktorica i osnivačica konzultantske kompanije Motion. Prema njenom opisu, dobar san, ali i svakodnevno kretanje, male su stvari koje čovjeka mogu učiniti sretnim. Osim što poboljšava rad mozga i potiče kreativnost, hodanje je i prirodni antidepresiv. Kada hodamo naše tijelo luči hormone sreće – endorfine, koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuju negativan utjecaj stresa na naše zdravlje. Zato, okupite tim, krenite u laganu šetnju za vrijeme pauze ili jednostavno dio sastanaka ili brainstorminga odradite u pokretu.  

Poboljšajte međuljudske odnose u kompaniji

Postoji ona stara izreka: “Sretan radnik, dobar radnik”. Dobri međuljudski odnosi, osjećaj pripadnosti i povezanost jedna su ključnih stvari uspjeha neke kompanije. Naime, što su članovi timova međusobno bliži, njihov radni produkt bit će bolji, brži i učinkovitiji. Prema riječima Putname, poslovna produktivnost timova može rasti i do 12 puta ovisno o kvaliteti njihovog privatnog i društvenog međusobnog odnosa. Potrudite se organizirati različita druženja unutar odjela i među različitim odjelima. Povedite zaposlenike na izlet, piće, ručak ili, pak, na dobru svirku. 

Ponudite im fleksibilnost

Fleksibilno radno vrijeme, poslovno-privatni balans, sloboda kreiranja vlastitog radnog tema, samo su neki od faktora koji utječu na poboljšanje mentalnog zdravlja zaposlenika. Prema već ranije navedenom istraživanju, 34 posto diplomanata i 28 posto studenata istaknulo je kako im je poslovna fleksibilnost jedna od ključnih stavki prilikom odabira budućeg poslodavca. 

"Ako želite smanjiti razinu stresa među zaposlenicima, jedan od najjačih alata je fleksibilnosti na svim poljima", dodala je Putnam.

Krenite od sebe

Nerijetko izvori međuljudskih odnosa nisu vidljivi na prvu, a njihovi korijeni mogu biti toliko duboko rašireni da im se nezna početak, a ni kraj. Upravo se u takvim situacijama testiraju menadžerske vještine. Kako bi otkrili dublje probleme koji se kriju u kompaniji, uvedite ne nove, zdrave navike. Primjerice, jednom kvartalno ili češće sjednite sa svojim zaposlenicima i raspravite o svim segmentima poslovanja i međuljudskih odnosa. Pokažite da vam je stalo i da ste voljni pronaći rješenje problema.

Izvor: Monster

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.