Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Sezona je pred vratima, a u kafićima ne žele raditi niti studenti: "Stranac me previše košta"

Vlasnika muči kronični nedostatak radne snage jer čak ni studenti ne žele raditi po kafićima

Sezona je pred vratima, a u kafićima ne žele raditi niti studenti: "Stranac me previše košta"

Preuranjeno ljeto već je stiglo, a s njime i toliko turista da svi zadovoljno naslućuju sezonu za pamćenje, kao i onu 2019. Svega ima za pravi odmor osim radnika. Nitko, odnosno Istrijani, ali ne samo oni, nego ni oni iz unutrašnjosti poput uslužnih i radišnih Slavonaca, ne želi ljeti raditi u uslužnim djelatnostima. Dakle, zaključak je da Hrvati općenito ne žele biti konobari, kuhari, pomoćni kuhari i sobarice u Hrvatskoj. Vlasnici objekata hvataju se za glavu i čupaju za kosu. Konobara, kuhara, sobarica nema ni za lijek, piše Glas Istre.

"Tražimo dva, tri konobara ili konobarice", stoji zalijepljeno na vratima caffe bara u Flanatičkoj u Puli. Za šankom vlasnik, a mlada konobarica hoda gore-dole i opslužuje krcatu terasu. Vlasnik je u poslu, radi za šankom i ne želi dati izjavu za novine, odnosno on bi nešto rekao, ali se, kao i većina samozatajnih Puljana, ne želi slikati ni imenom i prezimenom i kazati što ga muči. A muči ga kronični nedostatak radne snage jer čak ni studenti ne žele raditi po kafićima.

"Studenti imaju ispite i obaveze na fakultetu do polovice srpnja, a tada je već sezona u punom jeku i nama je tada kasno. Nije ovo prvi put. Svake je godine ista priča, a ove još gore", rezignirano će.

Rješenje vidi u self-servisu

"Gost si sam uzme željeno na šanku, a konobar kasnije samo pokupi prazne šalice i čaše. Tako to rade vani u Njemačkoj, a ima toga i u Italiji. Eto, jedino se tako možemo izvući", objašnjava, a mi zaključujemo da će usluga konobara, ako se njegove prognoze obistine, postati luksuz.

"Situacija je nikakva", kaže Marko Lukež, kuhar, chef i vlasnik Piantine, jednog od najboljih fast foodova u gradu koji je burger izdignuo iz niše brze hrane i doveo ga na razinu brzog jela u kojem se uživa. Ima dobro uhodan posao u Puli, Fažani, uskoro i u Medulinu, samo nema ljudi koji će mu izgurati sezonu. Snašao se s radnom snagom izvana, a pod time podrazumijeva radnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Kaže, nisu ni oni jeftini kao što se misli.

"Oko 1.500 kuna dođu papiri, agencija preko koje su došli uzima 500 eura provizije i još mu moraš osigurati smještaj koji se plaća između 1.500-1.800 kuna. Ako imaš deset radnika, to je 18.000 kuna za smještaj", dodaje.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.