Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Moramo povezati tržište rada i obrazovanje, a poslodavci moraju reći koji im je kadar potreban

Strukovno obrazovanje, kako je rečeno, ne može se unaprjeđivati bez povezivanja s poslodavcima, odnosno gospodarstvom.

Moramo povezati tržište rada i obrazovanje, a poslodavci moraju reći koji im je kadar potreban

Bez povezivanja tržišta rada i obrazovnog sustava nema kvalitetnog strukovnog obrazovanja, a bez njega ni konkurentnog gospodarstva, istaknuto je u četvrtak na promociji obrtnika i poslodavaca koji su sudjelovali u izradi standarda zanimanja koje je izradila Hrvatska obrtnička komora (HOK). Standarde je HOK izradio u sklopu projekta "Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada".

Projekt je za cilj imao značajnije povezati tržište rada i sustav obrazovanja provedbom Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) kroz razvoj standarda zanimanja. Važnost sudjelovanja obrtnika i poduzetnika u izradi standarda zanimanja, kako je rečeno, je u tome što oni najbolje poznaju poslove i kompetencije potrebne za obavljanje određenog zanimanja. U projekt izrade standarda zanimanja bilo je uključeno više od 140 obrtnika i poduzetnika. Nositelj projekta je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u partnerstvu s HOK-om, HGK-om, HUP-om i Strukovnom udrugom djelatnika u upravljanju ljudskim resursima - HR CENTAR.

Potpredsjednik HOK-a Davor Pleško je istaknuo važnost strukovnog obrazovanja navodeći kako su potrebe za strukovnim zanimanjima velike i ta su zanimanja temelj gospodarstva. Kazao je kako hrvatsko gospodarstvo godinama upozorava kako vještine i kompetencije koje producira obrazovni sustav ne odgovaraju onome što traži tržište rada te kako je krajnje je vrijeme da se krene s promjenama. Za kvalitetno strukovno obrazovanje, kako je rekao, nužna je suradnja svih dionika u sustavu.

I načelnica Sektora za unapređenje i razvoj poduzetništva i obrta Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Danijela Žagar i načelnica Sektora za tržište rada Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Irena Bačelić su istaknule važnost povezivanja obrazovanja i tržišta rada. Strukovno obrazovanje, kako je rečeno, ne može se unaprjeđivati bez povezivanja s poslodavcima, odnosno gospodarstvom. Samo tako se mogu zadovoljiti potrebe tržišta rada.

Glavna tajnica HOK-a Mirela Lekić je istaknula kako su uključivanjem u projekt obrtnici dobili priliku reći koje kompetencije treba imati osoba koja završava neki od obrazovnih programa kako bi uspješno poslovala u svom zanimanju. Svi obrtnici mogli su reći koje su kompetencije potrebne i one ulaze u dokument Standard zanimanja na temelju kojeg će se izrađivati standard kvalifikacija, a krajnji je cilj kurikulum koji mora zadovoljiti potrebe tržišta rada, kazala je.  Od 50 zanimanja za koje je bio odgovoran HOK 38 standarda je već upisano u registar HKO-a i sada se brzo kreće u izradu standarda kvalifikacije i potom u kurikulum, navela je.

Izvor: Hina

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.