Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Podcast „Relax room“ #15 - Dario Filković

Ugostili smo čovjeka koji je pronašao odgovor na pitanje koje već neko vrijeme muči domaće HR-ovce i specijaliste za zapošljavanje: 'Što programeri zapravo žele?'. Upoznajte Daria Filkovića, suosnivača tvrtke Leapbit.

Podcast „Relax room“ #15 - Dario Filković

Jeste li znali da je prije četrdesetak godina, točnije 1980. godine, u Hrvatskoj bila zaposlena 1.816.191 osoba, dok je u zasluženoj mirovini uživalo manje od pola milijuna ljudi, njih 449.080? Drugim riječima, tada je omjer zaposlenih i umirovljenih osjetno naginjao na, iz gospodarskog kuta gledano, 'ispravnu stranu' i iznosio je 4 naprema 1 u korist radnika.

Danas su brojke ponešto drugačije. U ovom trenutku na svakog umirovljenika dolazi tek 1,29 radnika. Bazen domaće radne snage je uslijed negativnih demografskih trendova, depopulacije i iseljavanja stanovništva, značajno smanjen što poslodavce stavlja u sve nezgodniji položaj. S druge strane, potražnja za radom nikad nije bila izraženija

Dakle, posla neupitno ima, međutim radnika, napose onog kvalitetnog gotovo 'ni za lijek'.

Stoga, postavlja se pitanje što poslodavci mogu učiniti kako bi u svoje redove privukli kvalitetne zaposlenike.

Pa, ako ovo pitanje postavite Dariu Filkoviću, suosnivaču i CTO-u softverske tvrtke LeapBit, trebaju krenuti od pitanja 'Što radnici doista žele?'. I potom te odgovore u što većoj mjeri pretočiti u stvarnost.

Uvidjevši bespoštednost 'utrke' za domaćim programerima, u kojoj osim hrvatskih sudjeluju i velike svjetske kompanije, Leapbit je koncem prošle godine odlučio provesti sveobuhvatno istraživanje koje će dati konačan odgovor na pitanje – što programeri, zapravo, žele?

Od posla. Poslodavaca. Beneficija.

Je li to isključivo dobra plaća? Ili prilika za učenje i rad na izazovnim projektima koji će poticati 'okretanje moždanih vijuga'? Fleksibilno radno vrijeme? A možda se radi o povlasticama poput opremljenosti ureda, kulturi kompanije ili dostupnosti opuštajućih aktivnosti u uredu – playstationa, bilijarskog stola, soka od marakuje?

Dario, i sam po struci IT-evac, prikupljene odgovore je iskoristio za preispitivanje i prilagodbu tvrtkinih selekcijskih procesa u svrhu pozicioniranja Leapbita kao poslodavca koji nudi upravo ono što IT stručnjaci različitih profila traže.

U polusatnom razgovoru smo doznali kakvu plaću domaći it-evci žele (točni iznosi), ima li istine u najučestalijim stereotipovima o programerima, gdje poslodavci griješe kada je riječ o privlačenju developera i kako je zbog ljubavi prema zrakoplovstvu završio u IT-u.

Uživajte!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.