Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Većina građana podržava uvođenje menstrualnog dopusta, neistomišljenici u svemu vide veliki problem

Povlastica je to koja se u Japanu primjenjuje od 1947. godine, a bila je prisutna i u nekadašnjem Sovjetskom Savezu. Staro-novu praksu prije nekoliko mjeseci odlučila je uvesti i Španjolska.

Većina građana podržava uvođenje menstrualnog dopusta, neistomišljenici u svemu vide veliki problem

Za mnoge žene prvi dani mjesečnice obilježeni su jakom glavoboljom, bolovima u trbuhu i leđima te osjećajem umora, bezvoljnosti ili depresije, pa se zaposlene pripadnice ljepšeg spola snalaze kako god umiju. Neke uspijevaju raditi od kuće, druge se naoružaju tabletama protiv bolova, a one sretnije od firme za “one dane u mjesecu” dobiju tzv. menstrualni dopust. Ovakav oblik slobodnog dana nije nikakva novost.

Povlastica je to koja se u Japanu primjenjuje od 1947. godine, Indoneziji od 1948., a bila je prisutna i u nekadašnjem Sovjetskom Savezu. Staro-novu praksu prije nekoliko mjeseci odlučila je uvesti i Španjolska

Provođenjem ankete u kojoj je sudjelovalo više od 3300 ispitanika, portal MojPosao je istražio što građani misle o uvođenju menstrualnog dopusta u naše kompanije.

Pozitivna promjena

Čak 70 posto ispitanika smatra kako bi ovakva praksa polučila pozitivne rezultate te da bi i Hrvatska trebala slijediti dobre primjere azijskih zemalja i Španjolske.

“Žene su u tom periodu introvertnije, ranjivije i potreban im je odmor”, prokomentirao je jedan ispitanik.

Smatraju kako bol koju žena trpi za to vrijeme negativno utječe na njeno raspoloženje, kao i na obavljanje svakodnevnih radnih zadataka zbog čega bi odluka o uvođenju menstrualnog dopusta bila i više nego prihvatljiva.

“Naravno da treba uvesti menstrualni dopust. Dosta žena ima jako velike bolove. Oni mogu utjecati na njen privati, ali i poslovni život. Bio bi to spas za većinu žena”, dodao je drugi ispitanik.

Rast diskriminacije nad ženama

S druge strane, 24 posto njih smatra kako nema potrebe za uvođenjem menstrualnog dopusta. Tvrde kako je to pretjerivanje jer žene, u slučaju većih bolova, uvijek mogu uzeti slobodan dan ili otvoriti dan bolovanja. Dio onih koji se protive uvođenju ovakvog oblika dopusta vjeruje kako bi takva praksa narušila status žena u kompanijama te da bi to moglo doći do pada zapošljavanja ženskih osoba.

“Takva bi odluka žene dovela u neravnopravan položaj. Zbog takvih mjera žene bi se počelo diskriminirati, primale bi manje plaće ili bi jednostavno ostale bez posla”, zaključili su naši ispitanici.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.