Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što se događa na tržištu rada u regiji i EU?

U srijedu, 7. rujna, od 14:00 do 15:30 sati na MojPosao webinaru, od uglednih stručnjaka, moći ćete čuti s koji se sve problemima susreće današnje tržište rada i koji nas izazovi čekaju u budućnosti.

Što se događa na tržištu rada u regiji i EU?

Domaće, ali i strano tržište rada posljednje dvije godine bilo je prilično turbulentno. No, ako je suditi prema najnovijim podacima Eurostata, čini se kako ni mnogobrojni presimistički pokazatelji kretanja gospodarstva nisu uspjeli potresti tržište rada. Naime, unatoč svim predviđanjima, na razini Europe, ali i SAD-a nastavlja se trend visoke zaposlenosti. Tako je, prema podacima Eurostata, stopa nezaposlenosti u europodručju u srpnju iznosila 6,6 posto, dok je na razini cijele Europske unije (EU) iznosila okruglih 6 posto. Eurostat procjenjuje kako je u srpnju 2022. u EU-u bilo 12,9 milijuna nezaposlenih muškaraca i žena, od čega 10,9 milijuna u eurozoni. U usporedbi sa srpnjem 2021. godine, nezaposlenost je smanjena za 1,8 milijuna u EU-u i za 1,5 milijuna u eurozoni. Gledano po državama, po broju nezaposlenih prednjače Španjolska i Francuska, dok s druge strane, najmanje nezaposlenih je u Češkoj i Poljskoj. Prema istoj statistici, Hrvatska ima 116 tisuća ili 6,3 posto nezaposlenih.

S takvim, pozitivnim kretanjima na tržištu rada ulazimo i u nas webinar pod nazivom “Što se događa na tržištu rada u regiji i EU?”. U srijedu, 7. rujna, od 14:00 do 15:30 sati na našem webinaru, od uglednih stručnjaka, moći ćete čuti s koji se sve problemima susreće današnje tržište rada i koji nas izazovi čekaju u budućnosti. Cijelo predavanje održat će se na engleskom jeziku, a kako biste bili u toku sa svim aktualnim događanjima na tržištu rada, našem webinaru možete pristupiti putem linka

U potrazi za odgovorima o gorućim temama tržišta rada pomoći će nam Vesa-Pekka Kirsi, Senior Vice President/Head of Alma Career grupacije portala za zapošljavanje u CEE, Baltiku, Balkanu i Finskoj, te čelne osobe vodećih regionalnih portala za zapošljavanje: Igor Žonja, Direktor Alma Career Regije Jug/Predsjednik Uprave portala MojPosao – Hrvatska, Sonja Ćetković, Managing Director Poslovi Infostud – Srbija, Mersiha Mima Mehić, Generalna direktorica/CEO, Kolektiv (MojPosao.ba) – Bosna i Hercegovina, Darko Velkov - Generalni menadžer - Vrabotuvanje.com – Makedonija i Tomaž Berkopec, Direktor portala Deloglasnik – Slovenija.

Što ćete sve saznati na webinaru?

Kako bi u sat i pol vremena saželi najvažnije teme iz područja tržišta rada, sudionici će se fokusirati na sve veći nedostatak radnika, utjecaj inflacije na životni standard građana, ali i poduzetnika koji su zbog rasta cijena bili prisiljeni podizati i plaće kako bi zadržali kvalitetni radni kadar. Dotaknut ćemo se i pitanja oporavka pojedinih industrija od posljedica korona krize, otkrit ćemo koje su industrije u tome uspjele, a koje se još uvijek bore, koliki je zamah na tržištu EU-a uzeo tzv. pokret “great resignation”, kako naši poslodavci plivaju u novim uvjetima rada, koliko su fleksibilni po pitanju rada na daljinu i skraćenog radnog tjedna, novih načina provođenja intervjua te koliko ulažu u employer branding svojih kompanija. Također, pokušat ćemo doznati i koliko je EU i tržište regije privlačno radnicima iz drugih zemalja te koje su zemlje najveći izvoznici, a koje uvoznici radne snage.

Uvertira u Regionalni sajam poslova

Sve ove zanimljive teme, samo su uvertira u trinaesti po redu najveći online Regionalni sajam poslova koji će se održati od 17. do 21. listopada 2022. godine. Kao i svake godine i ovogodišnji sajam bit će aktivan u isto vrijeme u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Na sajmu vas očekuju brojni izlagači koji nude široke lepeze poslova u svim sektorima. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.