Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako što lakše i bezbolnije dati otkaz?

Ako gledamo statistički, radnici su danas skloniji promjeni karijere i poslodavaca nego prije, a svoje karijere mijenja i puno češće od svojih roditelja.

Kako što lakše i bezbolnije dati otkaz?

Godišnji odmori, more, sunce i topli dani su iza nas što znači da se polako, ali sigurno vraćamo svojim svakodnevnim obvezama. I dok neki nestrpljivo čekaju povratak na svoje radno mjesto, drugi razmišljaju o promjeni posla. Ako gledamo statistički, radnici su danas skloniji promjeni karijere i poslodavaca nego prije, a svoje karijere mijenja i puno češće od svojih roditelja. Prema jednom istraživanju američkog Zavoda za statistiku rada, posloprimci danas u prosjeku kod istog poslodavca ostaju svega 4 godine. Razlozi odlaska su brojni - od zasićenja, preko nezadovoljstva, pa sve do potrage za boljom pozicijom, većom plaćom ili ugodnijim radnim okruženjem. No, bez obzira na to koji su vaši razlozi promjene posla, nekih stvari prilikom davanja otkaza i dalje bi se trebali držati. U nastavku teksta donosi nekoliko savjeta kako što lakše i bezbolnije dati otkaz. 

Budite diskretni

Prirodno je da u stresnim ili teškim trenucima na poslu utjehu tražimo među kolegama. Isto ponašanje često primjenjujemo i u slučajevima kada želimo promijeniti posao ili karijeru. Koliko god se ovakav način ponašanja činio prirodan, pripazite s kim dijelite svoje planove, kako za vaš otkaz nadređeni ne bi saznali iz druge ruke. Jako je važno da svoju odluku o promjeni posla prvo podijelite s nadređenima, a potom s kolegama, piše Monster. 

Ostanite dostojanstveni

Iako posao često mijenjamo iz emotivnih razloga poput nezadovoljstva statusom, plaćom, radnim zadacima i slično, prilikom davanja otkaza ostanite dostojanstveni. Svom nadređenom nemojte reći da odlazite “jer vam je puna kapa” već mu svoje razloge predstavite na blaži način. Možete mu reći i da ste dobili ponudu koju jednostavno ne možete odbiti. Nemojte uništavati odnose s bivšim poslodavcem jer nikad ne znate gdje će vas iduća avantura odvesti. Možda ćete u budućnosti ponovo surađivati, ali u nekom drugom obliku.

Obavijestite ljude o svom odlasku na vrijeme

I dok propisani otkazni rok, u većini kompanija u Hrvatskoj, iznosi 30 dana, poslodavac je često voljan posloprimcu izaći u susret. Ono na što morate obratiti pažnju prilikom davanja otkaza je to da ne tražite da vas poslodavac pusti odmah isti dan. Budite korektni te svom bivšem poslodavcu dajte minimalno dva tjedna kako bi našao zamjenu za vas ili rasporedio vaše poslovne obveze unutar firme. Isto tako, pokušajte prije odlaska dovršiti sve svoje poslovne obveze kako iza vas ne bi ostali “repovi”. 

Pronađite novi posao prije otkaza

Prije davanja otkaza morate imati plan. Bilo da je riječ o potpunoj promjeni karijere, pokretanju vlastitog biznisa ili prelaska u novu kompaniju, prije raskidanja postojeće suradnje napravite plan za budućnost. Brojna istraživanja pokazala su kako je puno lakše i brže pronaći posao ako jednostavno prelazite s jednog radnog mjesta na drugo. A ako još uvijek nemate plan za budućnost, svog budućeg poslodavca možete pronaći i na portalu MojPosao.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.