Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Mali trikovi dobrog životopisa: Izbrusite svoj životopis za Regionalni sajam poslova

Na najvećem online regionalnom sajmu poslova prijave na oglase za posao možete napraviti na dva načina, ali i putem višestruke prijave

Mali trikovi dobrog životopisa: Izbrusite svoj životopis za Regionalni sajam poslova

Svima dobro poznat scenarij: u potrazi ste za poslom i danima usavršavate svoj CV kako bi se budućem poslodavcu predstavili u najboljem svjetlu.

Životopis je pomno sastavljen i poslan uz prijavu za posao. Sada je samo pitanje vremena kada će stići odgovor. No, poziva na razgovor za posao nema. Zvuči poznato? Zašto? Što se dogodilo? Iako, na prvi pogled, životopis nije neko mudro slovo, tanka je “granica” njegovog uspjeha i pada.

U tijeku je Regionalni sajam poslova, sudjeluje više od 150 poslodavaca iz Hrvatske i regije koji nude više od 1150 oglasa za posao (!), a mi ti otkrivamo nekoliko trikova kako svoj životopis možeš 'ispeglati' do savršenstva.

Pa krenimo redom.

Budite konkretni i kratki

Životopis je vaša prva dodirna točka s budućim poslodavcem. Kako bi iskočili iz mora sličnih prijava, svoj životopis pokušajte učiniti što preglednijim i čišćim. Boje svedite na maksimalno dvije, koristite jedan do dva fonta, umjesto dugih rečenica koristite natuknice i sve navedite na jednoj stranici.

Radno iskustvo i obrazovanje navedite obrnutim kronološkim redom

Poslove koje ste obavljali navedite obrnutim kronološkim redom. Navedite naziv poslodavca, vremensko razdoblje u kojem ste bili zaposleni, naziv radnog mjesta i opis posla. Pri opisu posla nemojte samo nabrajati svoje radne zadatke i dužnosti, već istaknite i postignuća za koja ste sami zaslužni. Isto vrijedi i za obrazovanje i dodatna osposobljavanja.

Naglasite vještine

Komunikacijske vještine posebno su tražene među poslodavcima. Kada ih navodite, nemojte biti preopćeniti. Budite precizni, recite što podrazumijevaju vaše komunikacijske vještine - jesu li to govorni nastupi, istraživački projekti ili prezentacije. Također navedite svoje tehničke i umjetničke vještine.

Pazite na ključne riječi

Poslodavac na životopis, u prosjeku, potroši nekoliko sekundi. Prvi dojam, točnije, prve stavke koje će uočiti ključ su uspjeha u daljnjim koracima. Prilikom prijave provjerite jeste li u svoj životopis uključili sve ključne riječi koje se pojavljuju u natječaju kako se ne bi spotaknuli na prvoj stepenici.

Prilagodite svoj životopis oglasu na koji se prijavljujete

CV uvijek prilagodite svakom oglasu za posao na koji se prijavljujete. Dakle, nema univerzalnog životopisa. U životopisu možete prilagoditi sažetak i odjeljak s vještinama, ali i istaknuti pojedinosti koje su posebno važne za svaki pojedini oglas na koji se prijavite.

Dobro pregledajte životopis

Točnost, točnost, točnost! Prije slanja, životopis dobro pregledajte. Ako je potrebno po njemu pređite i 10 puta kako ne bi bilo grešaka. Pogreške, poput onih pravopisnih i gramatičkih mogu vas eliminirati u samom startu. 

Ostale, jednostavne i kratke savjete o pisanju životopisa možete potražiti i na našem TikTok kanalu.

Prijavu na sajmu napravite na tri načina

A sada kada ste savladali trikove uspješnog životopisa, vrijeme je da svoje remek djelo podijelite s poslodavcima na najvećem online Regionalnom sajmu poslova koji na jednom mjestu, od 17. do 21. listopada, okuplja brojne poslodavce iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Nakon što ste odabrali kategoriju koja vas zanima i pronašli svog budućeg poslodavca, prijava na oglas za određeno radno mjesto ide jednostavno i brzo. Na dnu svakog oglasa nalazi se link za prijavu putem kojeg ćete se prijaviti samo na taj oglas. Svoju prijavu možete podnijeti na dva načina: 

  • unosom korisničkih podataka (email i lozinka) za login na vaš profil na MojPosao, a ukoliko nemate profil možete ga izraditi te se onda prijaviti na oglas
  • bez profila na MojPosao, unosom kontakt podataka

Ukoliko se na natječaj prijavljujete kao registrirani korisnik koji već ima otvoreni profil na portalu MojPosao, tada će u prijavu ući svi podaci koji se nalaze na vašem profilu.

U slučaju da se na natječaje odlučite prijavljivati kao gost, odnosno kao osoba bez profila, tada ćete svoje podatke morati unositi ručno za svaku prijavu.

Također, ako poželite, cijeli postupak prijave možete si olakšati  kreiranjem profila kako svaki put ne bi trebali iznova unositi podatke.

Osim pojedinačnih prijava, na sajmu se možete u isto vrijeme prijaviti i na više različitih natječaja koji imaju uključenu tu funkciju. Kako bi ovo napravili, u dijelu SVI POSLOVI kliknite na kućicu BRZA PRIJAVA kod svakog oglasa za koji se želite prijaviti te na kraju kliknuti PRIJAVA.

I to je to! 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.