Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Naknada za neiskorišteni godišnji odmor

Kada radnik ima pravo na isplatu novčanog iznosa zbog neiskorištenog godišnjeg odmora?

Naknada za neiskorišteni godišnji odmor

Pitanje:
Poštovani, molio bih vas ovim putem informaciju vezanu za isplatu neiskorištenih dana godišnjeg odmora nakon prestanka radnog odnosa. Dakle, znači radnik je trenutno u radnom odnosu tj. otkaznom roku, a preostalo mu je u ovoj godini 15 dana  godišnjeg odmora koje mu je poslodavac obećao isplatiti. Postoji li neki obrazac ili zahtjev koji se može ispuniti, a koji radniku može garantirati da će stvarno dobiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor?

Odgovor:
Poslodavac je dužan radniku isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor sukladno članku 82. Zakona o radu. Konkretan iznos poslodavac je dužan naznačiti u zadnjem obračunu plaće (isplatna lista) radnika koji je dužan uručiti radniku. Takav obračun plaće predstavlja ovršnu ispravu te radnik, u slučaju da poslodavac ne isplati naknadu, može pokrenuti ovrhu protiv poslodavca putem Financijske agencije a temeljem ovršne isprave, obračuna plaće. U slučaju da poslodavac radniku nije uručio obračun plaće ili na obračunu plaće nije naznačio naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, radnik svoje potraživanje može utužiti putem nadležnog suda. 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.