Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Bili su čuvari ključeva u srednjovjekovnim dvorcima, a danas ih obožavaju poznati i slavni. Znate li tko su concierge-i?

Tko su danas „čuvari svijeća“, odnosno „čuvari ključeva“, zašto su toliko obožavani, koja su njihova zaduženja te kako izgleda njihov radni dan u jednom od najboljih hotelskih lanaca Kvarnera, Liburnia Riviera Hotelima, otkrila nam je Gloria Luna Steiner voditeljica recepcionera i concierge-a

Bili su čuvari ključeva u srednjovjekovnim dvorcima, a danas ih obožavaju poznati i slavni. Znate li tko su concierge-i?

Nazivaju ih ambasadorima destinacija, oni su prve osobe s kojima se susrećemo kada dođemo u hotel. Poznaju naše želje, a na svako naše pitanje imaju spreman odgovor, vode brigu o našim izletima, ali i našem boravku u Hotelu. Oni su concierge-i. 

Njihov zanat rodio se još u srednjem vijeku, a ime su dobili po francuskom izrazu comte des cierges, što u prijevodu znači čuvar svijeća, dok ih mnogi nazivaju i čuvarima ključeva. Već od samih početaka „čuvari svijeća“ bili su na usluzi posjetiteljima dvorca i kraljevskim obiteljima, a sve kako bi ugodili svakom tko bi kročio na raskošni dvor. Možda je i taj kraljevski prizvuk razlog zbog kojeg je upravo ova usluga s vremenom postala sve popularnija u luksuznim hotelima, ali i među VIP klijentima, vrhunskim menadžerima te poznatim osobama. 

Tko su danas „čuvari svijeća“, odnosno „čuvari ključeva“, zašto su toliko obožavani, koja su njihova zaduženja te kako izgleda njihov radni dan u jednom od najboljih hotelskih lanaca Kvarnera, Liburnia Riviera Hotelima, otkrila nam je Gloria Luna Steiner voditeljica recepcionera i concierge-a  te nositeljica priznanja Les Clefs d'Or iz Hotela Ambasador u Opatiji.  

Za početak, objasnite nam kako izgleda posao voditelja recepcije i concierge-a?

U prvom redu organiziram rad recepcionera, portira i concierge-a, no isto tako pratim evente hotela, klijente te pazim na zadovoljstvo gosta i njihove želje. Drugim riječima, pazim da na svako pitanje u hotelu imamo i odgovor! Na spomenutoj poziciji radim već tri godine i mogu reći da me posao definitivno ispunjava, pogotovo jer radim u Hotelu “Ambasador” u Opatiji, jednom od najpoznatijih hotela Hrvatske. U svim svojim poslovnim projektima imam veliku podršku kolega, a i znam da unutar hotela imam ogromne mogućnosti za unaprjeđenje karijere, što mi je izuzetno bitno. 

Koliko ste već dugo u turizmu, kako je krenula vaša karijera?

U turizmu sam već više od 20 godina i mogu reći da sam prošla skoro sve etape puta - od recepcije do fakultetske katedre. Počela sam kao recepcionar na kruzerima, u tom sam poslu izgradila karijeru te se potom vratila na kopno da bih nastavila s radom u luksuznim hotelima. U međuvremenu sam zajedno s kolegicama osnovala Hrvatsku udrugu hotelskih Concierge-a te povremeno predajem na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki. Kada danas podvučem crtu, mogu reći da sam putovala svijetom, imala priliku upoznati nove kulture i običaje, no naposljetku sam se odlučila vratiti u Hrvatsku jer čvrsto vjerujem da je ona jedna od najljepših destinacija.

Nosioc ste priznanja Les Clefs d'Or  - možete nam pobliže objasniti što predstavljaju zlatni prekriženi ključevi na vašem reveru?

Les Clefs d’Or (Zlatni ključevi) su elitno profesionalno udruženje najboljih hotelskih conciergea širom svijeta. Simbol po kojem se ističu članovi udruženja su zlatni prekriženi ključevi i oni prenose poruku da concierge gostu može otvoriti svaka vrata. Upravo zato concierge mora biti odlično upoznat s destinacijom i svime što ona nudi – od znamenitosti, muzeja, gastronomske ponude, prirodnih atrakcija, ponude izleta, aktualnih događanja pa do izbora trgovine. Nije bez razloga da conciergea zovu i ambasadorom destinacije. Prema tome, značaj osnivanja podružnice u Hrvatskoj i njezin ulazak u sastav međunarodnog udruženja, bio bi iznimno velik. Članovi Les Clefs d’Or iznimno su ujedinjeni i povezani, a upravo ta povezanost i zajedništvo ih čine toliko moćnima i jedinstvenima.

Zašto ste odabrali Liburnia Riviera Hotele za svog novog poslodavca? Što je presudilo u odluci?

Moja je obitelj usko povezana s hotelijerstvom, mogu čak reći da je dio naše radne tradicije. Stoga, kada se otvori prilika za radom u jednom najstarijih hotelskih lanaca u Hrvatskoj, ona se nikako ne propušta. Osim toga, povijest i vizija Liburnia Riviera Hotela ide ruku pod ruku s Opatijom, kolijevkom hrvatskog turizma i jednim od najpoznatijih obrazovnih centara za turizam i ugostiteljstvo u regiji. Prema tome, gdje bolje započeti s osvještenjem o važnosti posla Concierge-a u hotelima nego u ovome gradu?

Kako biste potencijalnom novom kolegi približili rad u Liburnia Riviera Hotelima?

Motivirajuća radna atmosfera, odlični kolege te politika tvrtke koja gleda i teži ka radniku i njegovom zadovoljstvu su samo neki od benefita rada u Liburnia Riviera Hotelima. Kao najveći hotelski lanac na području Kvarnera, Liburnia osigurava sigurnost i poštovanje svojim radnicima te osim plaće nudi i dodatne pogodnosti, uvažava individualnost svojih zaposlenika te ih motivira da rade ono u čemu su najbolji, što svakako mogu potvrditi iz prve ruke. 
 
Što se očekuje od novog člana Liburnia Riviera Hotela?

Uspješan član tima je ona osoba koja je timski igrač i profesionalac, orijentiran prema gostu s ciljem pružanja najbolje moguće usluge. To ne mora nužno biti osoba s bogatim iskustvom u turizmu, dovoljno je pokazati ambiciju za rad u hotelijerstvu te želju za učenjem i ulaganjem u svoj karijerni razvoj jer hotelijerstvo nikako ne mora biti samo posao za sezonu. Jedna od velikih prednosti rada u Liburnia Riviera Hotelima je duga turistička sezona i usmjerenost na cjelogodišnje poslovanje što otvara mogućnost dužih sezonskih ugovora, kao i mogućnost ugovora na neodređeno za najbolje radnike.

Za kraj, po čemu su Liburnia Riviera Hoteli kao poslodavac posebni, odnosno, što ih razlikuje od ostalih hotelskih lanaca?

Liburnia Riviera Hoteli je tvrtka koja cijeni svoje zaposlenike, njihovo mišljenje i stav. U svom poslovanju ističu lokalnu kulturu, poštivajući pritom jedinstvenost svojih zaposlenika. I to je jako bitno jer je svatko od nas jedinstven – kao zaposlenik, ali i kao osoba. Posao je mjesto gdje provodimo većinu našeg vremena i stoga je bitno da se na njemu osjećamo ugodno i cijenjeno. Povezanost zaposlenika u Liburnia Riviera Hotelima pritom ne završava s krajem radnog vremena, već se često družimo i poslije posla, što je dokaz da smo okruženi ljudima do kojih nam je stalo. Stoga za kraj mogu reći da u ovom poslu svi zajedno stvaramo uspomene, što na radnom mjestu, tako i izvan njega. Uspomene, pak, stvaraju tradiciju, a upravo je ona sami korijen hotelijerstva.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.