Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

O čemu voditi računa nakon što primimo ponudu za posao?

Kako je uopće moguće u tom vrtlogu emocija radi pronalaska novog posla objektivno sagledati ponudu ispisanu na ekranu našeg računala? Na što je potrebno staviti naglasak, a što nije od presudne važnosti? i kome se možemo obratiti za pomoć?

O čemu voditi računa nakon što primimo ponudu za posao?
U moru različitih oglasa za posao koji se nalaze na naslovnici portala MojPosao, nedavno ste naišli na onaj kao stvoren za vas.
 
Dakako, svjesni kako se radi o prilici koju ne smijete propustiti odmah ste se prijavili na natječaj te u narednim tjednima uspješno riješili sve zadatke koji su vam se našli ‘na putu’ tijekom nekoliko krugova selekcijskog procesa. Na koncu, nakon jučerašnjeg završnog intervjua s direktorom tvrtke, jutros je na vašu e-mail adresu stigla sretna vijest kako ste upravo vi odabrani kao osoba koja će pridružiti tvrtkinom mladom i dinamičnom timu. U privitku te kratke, ali po vašu karijeru neopisivo važne obavijesti, našla se i ponuda za posao sa navedenom plaćom, uvjetima rada i beneficijama koje vam je budući poslodavac spreman ponuditi.
 
No, kako je uopće moguće u tom vrtlogu emocija radi pronalaska novog posla objektivno sagledati ponudu ispisanu na ekranu našeg računala? O čemu sve trebamo voditi računa? Na što je potrebno staviti naglasak, a što nije od presudne važnosti? Kome se možemo obratiti za pomoć? 
 

Krenite od novca

 
Prije svega, nemojte žuriti. Duboko udahnite i temeljito proučite ponudu. Postupak ponovite. I više puta ako je potrebno. Kako biste dobili širu sliku i pogled iz drugog, objektivnijeg kuta zamolite osobu od povjerenja - partnera, člana obitelji ili bliskog prijatelja - da pogleda ponudu i iskreno vam kaže što misli.
 
Prema portalu Monster.com, stvar od koje uvijek trebamo krenuti jest - financijska strana priče. U prvom redu se to odnosni na plaću. Je li ponuđeni iznos veći od onog koji ste dosad zarađivali i je li u skladu s vašim očekivanjima? Kako biste doznali kako ponuđena plaća kotira u usporedbi s prosječnom zaradom za to zanimanje, posjetite MojuPlaću, besplatni online servis za usporedbu plaća.
 
Ostali financijski aspekti koje treba uzeti u obzir pri procjeni ponude za posao:
 
  • Bonusi - postoji li mogućnost zarade bonusa na temelju učinka?
  • Dodatno zdravstveno osiguranje i medicinske usluge - neke tvrtke svojim zaposlenicima pokrivaju troškove dodatnog zdravstvenog osiguranja, godišnje sistematske preglede i druge medicinske pretrage i usluge, Provjerite nalazi li se vaš novi poslodavac među njima  
  • Mirovinski stup - dio poslodavaca vrši godišnje uplate određenog iznosa u zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond. Ne radi se o učestaloj praksi, ali možda je baš vaš poslodavac jedan od njih  
  • Isplata dobiti zaposlenicima
  • Podmirivanje troškova prehrane radnika - poslodavcima su na raspolaganju dvije opcije neoporezivih isplata za troškove prehrane radnicima:
  1. Novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika koje se mogu isplatiti neoporezivo do 5.000,00 kn godišnje po svakom radniku bez obveze pravdanja tih troškova. Isplata se također može izvršiti odjednom ili parcijalno. 
  2. Troškovi prehrane radnika nastali za vrijeme radnog odnosa kod poslodavaca na temelju vjerodostojne dokumentacije (računi, obračuni, evidencije i sl.)
  • Troškovi smještaja - u slučaju da je radnik podstanar i ima sklopljen ugovor o najmu sa svojim najmodavcem, poslodavac mu može podmiriti te troškove (ili njemu na tekući račun ili direktno njegovom najmodavcu), i to u visini stvarnih izdataka. 
  • Pomoć pri preseljenju - ako se zbog ovog posla morate preseliti, hoće li tvrtka platiti sve ili dio vaših troškova?
  • Naknada za troškove redovne skrbi djece - postoji li u sklopu tvrtki dječji vrtić ili tvrtka nudi subvencioniranje troškova vrtića/čuvanja djece?
  • Potpora za novorođenče - u sklopu pronatalitetne politike, država je povećala iznos  neoporezive isplate potpore za novorođenče radnika, koja sada iznosi do 10.000,00 kn.
  • Ostale naknade/potpore - stipendije učenicima i studentima za redovno školovanje u tuzemstvu i inozemstvu na srednjim, višim i visokim školama te fakultetima, jednokratne potpore u slučaju smrti člana uže obitelji radnika, potpore zbog neprekidnog bolovanja radnika dužeg od 90 dana, voda te topli i hladni napitci (osim napitaka koji u sebi sadrže alkohol), koje poslodavac na svoj teret omogućuje radnicima za vrijeme radnog vremena – u visini stvarnih troškova i slično.

Razmislite o tvrtki kulture

 
Provest ćete jako puno vremena na ovom poslu. Naravno, financijski aspekt je važan, ali ali također se želite osjećati kao da se uklapate. Evo nekih stvari koje treba uzeti u obzir.
 
  • Radno okruženje - Zatražite obilazak, uključujući i mjesto gdje ćete sjediti. Vidite li se kako radite u tom prostoru? Ako je to velika soba s pregradama, postoji li mjesto za obavljanje privatnih razgovora tijekom pauze ili ručka? Djeluju li drugi zaposlenici sretni? Ima li prirodnog svjetla? Koji je kodeks odijevanja? Čak i virtualni obilazak može otkriti mnogo o korporativnoj kulturi
  •  Profesionalni razvoj - raspitajte se o mogućnostima napredovanja, dobivanja certifikata i dodatnog usavršavanja

Konačno, uzmite u obzir svoje potrebe

 
Kada procjenjujete ponudu za posao, zapitajte se hoćete li moći sa svojom obitelji i prijateljima provoditi onoliko vremena koliko želite.
 
Evo što treba uzeti u obzir:
 
Hoćete li morati putovati? I koliko?
Hoće li vam tvrtka dopustiti da ponekad radite od kuće? 
U kojoj mjeri će vaš raspored biti fleksibilan?
 
Stoga, uzmite si vremena, dobro promislite o ponudi koju ste upravo primili i donesite odluku iza koje ćete u potpunosti moći stati.
 
Izvor: monster.com
 
 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.