Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Spušten je zastor na 11. HR Days konferenciju!

U Rovinju je održana 11. po redu HR Days konferencija, najveći regionalni susret HR zajednice koji je na jednom mjestu okupio više od 600 HR profesionalaca, u organizaciji portala MojPosao i Alma Career grupacije.

Spušten je zastor na 11. HR Days konferenciju!

Nakon predavanjima, radionicama i networkingom ispunjenog prvog dana, uslijedio je drugi, ujedno i završni dan HR Days konferencije, u čijem fokusu se našao panel „Gen Z - izazovi u upravljanju, očekivanja, tips&tricks“ kao i dodjela nagrada najboljim regionalnim HR praksama

Generacija Z ne dolazi, ona je već tu

U današnjem dinamičnom tržištu rada, uloga generacije Z postaje sve značajnija. Ova generacija, koja se oblikovala u doba brze tehnološke evolucije i globalnih društvenih promjena, donosi svoje jedinstvene perspektive, preferencije i potrebe na radno mjesto.

U društvu Darija Marčaca, TikTok mentora iz tvrtke Crew Media, Maje Vučić, profesorice psihologije i kognitivno-bihevioralnog psihoterapeuta,  Mateje Terek, People & Communications Managerice u Netgenu  te Andrije Vrhovnika, stručnjaka za People Analytics u A1, doznali smo kako upravljati najnovijom generacijom radnika

Arogantni, nezadovoljni, zahtjevni, otvoreni i skloni davanju otkaza temeljem osjećaja. Tako pripadnike generacije Z često doživljavaju poslodavci. „Slažem se samo djelomično s ovom ocjenom. Doista, dio pripadnika generacije Z 'krase' te osobine, ali od njih možemo naučiti puno toga. Primjerice, o važnosti uspostavljanja ravnoteže između privatnog i poslovnog dijela života. Oni ne žele sjediti bespotrebno u uredu i ’kucati’ karticu u 17 h. Zbog njihovog utjecaja ćemo, s vremenom, vjerojatno morati skratiti radno vrijeme na 6 sati“, istaknula je Maja Vučić.


 
Ne smijemo generalizirati, neovisno o kojoj skupini radnika govorili, poručuje Dario Marčac, TikTok mentor u tvrtki Crew Media, ujedno i sam pripadnik generacije Z.
 
„Kao i među starijim generacijama, tako i među generacijom Z postoje divni, radišni i fleksibilni ljudi, kao i oni s kojima je nešto izazovnije raditi. Također, vjerujem kako ćemo poštovanje zaslužiti ako iza nas stoji kvalitetno odrađen posao i profesionalnost“, poručuje Marčac i dodaje kako najmlađi sudionici na tržištu rada imaju jednu, ali značajnu komparativnu prednost u odnosu na starije generacije, a to je odlično poznavanje novih tehnologija. 
 
Mlađi radnici žele demokratičan poslovni svijet i pravo glasa u njemu, pojašnjava Mateja Terek iz tvrtke Netgen. Pritom, u nastojanju da dokažu svoju vrijednost, ponekad ne mare za pristojnost. „Dio pripadnika generacije Z je nešto 'slabiji' kad je riječ o posjedovanju mekih vještina, nestrpljivi su i često nerealni u očekivanjima. S druge strane, marljivi su i žele odmah biti 'bačeni u vatru'. I jako im je stalo do wellbeinga kao i društvene odgovornosti tvrtke“, dodaje. 
 
Kad pričamo o generaciji Z, često čujemo frazu kako je to generacija 'u dolasku' na tržište rada, međutim Andrija Vrhovnik iz A1 smatra kako takvo razmišljanje već neko vrijeme ne vrijedi. 
 
„Čak 25 posto zaposlenih u A1 čine pripadnici generacije Z. Oni su ovdje već neko vrijeme i vrlo su važan akter na tržištu rada. Očekuju da kompanija ulaže u njih, tehnološki su vješti, nestrpljivi, traže mentorstvo“, tvrdi Vrhovnik i poručuje kako razlike među generacijama možemo pomiriti „jedino ako se stavimo u 'cipele' druge osobe, pokušavajući sagledati i razumjeti njihovu perspektivu“.  

Bruketa&Žinić&Grey osvojili su publiku i žiri

Na konferenciji su dodijeljene nagrade tvrtkama koje se mogu pohvaliti najboljim HR praksama u godini iza nas. Riječ je o priznanju koje MojPosao dodjeljuje od 2010. godine, a od prošle godine osim tvrtki iz Hrvatske svoje prakse mogu prijaviti i poslodavci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Slovenije. 

U konačnici, odlukom našeg stručnog žirija, ulazak u top 5 zaslužile su tvrtke: NIL d.o.o., ATLANTIC GRUPA, DECODE, Bruketa&Žinić&Grey i Tisak plus d.o.o.

Kako bismo žiriju pomogli u odabiru onih najboljih, svake godine ocjenjivačkom sudu pridružujemo dodatnog člana – publiku, odnosno sudionike konferencije. 

Uoči svečanosti dodjele nagrada, predstavnici HR odjela tvrtki koje su ušle u finale održali su kratke, desetominutne prezentacije, nakon čega je uslijedilo glasovanje publike. Evo i konačnih rezultata:

Prvo mjesto osvojila je kompanija Bruketa&Žinić&Grey s projektom Biž&Bob. Drugo mjesto osvojila je tvrtka NIL d.o.o. i to za projekt RESET: Why focus on people&culture pays off, dok je treća pozicija pripala ATLANTIC GRUPI s projektom Dan vrijednosti 2022. 

HR Daysi se vraćaju na proljeće

Pored panel zanimljive panel rasprave i dodjele priznanja najboljim regionalnim HR praksama, zadnji dan konferencije ispunili smo i brojnim zanimljivim radionicama i predavanjima uglednih stranih i domaćih predavača.

Time smo zaključili jedanaesto izdanje HR Days konferencije. Sljedeći susret, nakon nekoliko godina druženja u sam smiraj ljeta, zakazujemo za proljeće, 8. i 9. svibnja!

Ove godine konferenciju su podržali partneri Algebra i Employer Partner te sponzori LQ, Agilcon i Gecko, Selekcija.hr, Simulus, DeeP Project, Data - Link Unija Smart Accounting, InfoDom, Above Academy, Carlsberg i Somersby. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.