Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

13 trikova koji nam pomažu prilikom pregovora o plaći

Odlični međuljudski odnosi, fleksibilno radno vrijeme i nezaboravni uredski tulumi su važni, u to nema sumnje, ali… od plaće sve kreće i na njoj nerijetko, nažalost, završava.

13 trikova koji nam pomažu prilikom pregovora o plaći
Pregovori oko uvjeta zaposlenja, a posebno oko plaće, često su ključni trenuci koji oblikuju našu profesionalnu sudbinu. Kroz mudro vođene pregovore, ne samo da postižemo pravednu financijsku nadoknadu, već i postavljamo temelje za zadovoljstvo na poslu. 
 
No, odakle krenuti, čega se pridržavati i o čemu voditi računa prilikom razgovora o plaći s postojećim ili potencijalnim poslodavcem?
 
Portal Indeed donosi 13 savjeta koji bi mogli pomoći:
 
  1. Procijenite svoju vrijednost: Prije početka pregovora o plaći važno je znati koliku vrijednost možemo ponuditi poslodavcu. Faktori poput lokacije, iskustva, vještina i obrazovanja mogu utjecati na našu kompenzaciju.
  2. Istražite prosječnu tržišnu plaću: Upoznajte se s prosječnom plaćom za slične pozicije u vašem području. To može poslužiti kao osnova za vaš zahtjev i pružiti argumente tijekom pregovora. Kao izvor vrijednih i konkretnih informacija može vam poslužiti MojaPlaća.
  3. Pripremite argumente: Razmislite o razlozima zašto zaslužujete veću plaću. Navodite konkretna postignuća, iskustvo, vještine ili certifikate koji vas čine vrijednim zaposlenikom.
  4. Dogovorite razgovor: Pristupite svom voditelju ili menadžeru oko mogućnosti razgovora o povišici.  
  5. Vježbajte s prijateljem: Pokušajte razgovarati s prijateljem ili kolegom kako biste stekli samopouzdanje i dobili povratne informacije. Ova vježba pomaže u osjećaju sigurnosti tijekom pregovora.
  6. Budite samouvjereni: Iznosite svoje zahtjeve s uvjerenjem, ističući razloge zašto zaslužujete traženu plaću. Samopouzdanje je važno za uvjerljivost, ali izbjegavajte preveliku aroganciju.
  7. Započnite sa zahvalnošću: Izrazite zahvalnost za priliku i pokažite entuzijazam. Bilo za posao koji radite ili, ako pregovarate o zaposlenju kod novog poslodavca, za posao koji tek trebate dobiti. Budite pristojni i izbjegavajte davanje dojma da očekujete previše.
  8. Zatražite vrhunac raspona: Ako vaš sugovornik nudi raspon plaće, zatražite iznos bliži gornjoj granici. Tako imate prostora za pregovaranje, a ako se smanji, i dalje dobivate prihvatljivu ponudu.
  9. Pokažite troškove: Ako imate dodatne troškove zbog posla (selidba, putni troškovi), obrazložite ih kao razlog za povećanje plaće.Budite fleksibilni: Ako poslodavac ne može ponuditi željeni iznos, razmotrite alternativne beneficije poput dodatnih slobodnih dana, bonusa ili fleksibilnog radnog vremena.
  10. Budite fleksibilni: Ako poslodavac ne može ponuditi željeni iznos, razmotrite alternativne beneficije poput dodatnih slobodnih dana, bonusa ili fleksibilnog radnog vremena.
  11. Postavite pitanja: Ako naiđete na iznenađenje ili negativnu reakciju, postavljajte otvorena pitanja kako biste bolje razumjeli situaciju i održali konverzaciju.
  12. Pripremite se za teške pregovore: Poslodavac, sasvim razumljivo, misli na vlastite troškove i u većini situacija želi ponuditi najnižu moguću plaću s kojom ćete i vi i tvrtka biti zadovoljni. Kako bi to postigli, ponudit će i neke kontraargumente. O tome kako se kompanija nalazi u izazovnom periodu, kako ste povišicu (iz njihove perspektive) dobili nedavno i slično. Ostanite čvrsti kada se suočite s ovim argumentima.
  13. Ne bojte se odustati: Ako poslodavac ne može ispuniti vaše zahtjeve, razmislite je li to i dalje okruženje u kojem želite raditi ili čijim dijelom želite postati.  Ako je vaš odgovor negativan, budite spremni odbiti ponudu i nastaviti tražiti bolje opcije.
Izvor: indeed

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.