Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Signali koji nam poručuju: Vrijeme je za novi posao!

Osjećaj da smo ‘zapeli u mjestu’, apatija i bezvoljnost koji prate svaki naš radni dan, manjak motivacije I nezadovoljstvo plaćom neki su od razloga koji nas mogu, ili pak trebaju potaknuti na karijernu promjenu.

Signali koji nam poručuju: Vrijeme je za novi posao!

Kako promijeniti karijeru ako smo se već ustalili u poslu? Pronalaženje zaposlenja koje nam odgovara i karijere koju priželjkujemo može biti dugo i postepeno putovanje. Malo je onih koji od ranih dana znaju što točno žele raditi. Zapravo, do dobi od 50 godina, prosječna osoba je radila 12 različitih poslova u pokušaju da pronađe “pravi posao”. Za mnoge to ponekad zahtijeva i potpunu promjenu karijere.

Zaposlena.hr donosi 6 očitih signala koji ukazuju da je stigao čas za 'pakiranje kofera' i promjenu poslodavca.

1. Apatični ste i nezadovoljni

Sa svakim danom osjećate se mislima sve dalje od onoga što radite. Mentalno, odjavili ste se – niste uspješni, ne poštujete rokove i jednostavno više ne možete skupiti energiju i glumiti entuzijazam.

Ali ovo obično niste vi. Što se događa? Istina je da čak i na poslu za koji ste strastveni, postoje trenuci kada će vam se posao jednostavno činiti kao posao. Ali ako se ne možete sjetiti kad ste zadnji put osjetili energiju zbog nove ideje ili entuzijazam oko sljedećeg projekta, možda je vrijeme da preispitate svoju ulogu.

2. Nemate osjećaj da napredujete

Vaše radne obveze su iste iz dana u dan. Svaki dan izgleda identično – jednostavno kao da radite na autopilotu. Osjećate se podcijenjeno – kao da se vaše vrijeme i talenti troše uzalud, a vaše najveće vještine nisu iskorištene.

S vremenom ste prestali aktivno tražiti nove prilike. Vrijeme je da pronađete novi posao koji ide u prilog vama, pruža vam prilike za razvoj novih vještina i omogućuje vam da date značajan doprinos. Vaša karijera trebala bi povećati vaše samopoštovanje, a ne umanjiti ga.

3. Strahujete od odlaska na posao

Svatko ima one dane kada bi najradnije ostao u krevetu ispod dekice i odgodio sve obveze koje ga očekuju. Jednostavno, tada vam je potrebno malo dodatnog poticaja da ustanete i odete na posao. Možda vas projekt na kojem radite jednostavno ne uzbuđuje ili ste zabrinuti zbog sastanka sa šefom.
Ali sada su stvari drugačije – to se događa svaki dan. Živite za vikend, ali usprkos vašim naporima, strah od ponedjeljka ušulja se već do subote navečer. Ako smatrate da ste ovako nezadovoljni svojom trenutnom ulogom, vrijeme je da razmislite o tome koja bi druga područja rada mogli bolje uskladiti s vašim strastima.

4. Čak ni plaća ne može opravdati vaše nezadovoljstvo

Plaća je možda dobra, ali posao je besmislen i naporan. U jednom ste trenutku mogli opravdati ostanak zbog plaće, ali sada ni to više nije dovoljno.
Sve češće se zateknete kako tijekom sastanaka gledate kako otkucava sekundna kazaljke na satu. Stigli ste do utorka nakon dugog godišnjeg odmora i već označavate na kalendaru dane do sljedećeg.

Iako cijenite stabilnost koju vam posao pruža, počinjete se osjećati kao da uzalud trošite svoj potencijal. Ovo su jasni znakovi da bi vam dobro došla promjena.

5. Posao utječe na vaš osobni život

Posao bi trebao biti izazovan, ali ne iscrpljujući. Ako ste kronično iscrpljeni, patite od nesanica i glavobolja ili imate druge fizičke simptome, to može biti način na koji vam tijelo govori da vam karijera ne odgovara.

Važno je znati da vaš profesionalni život ne smije prodirati u vaš osobni život. Zapravo, stalni stres može utjecati na vaše odnose s drugima koji su vam bliski. Jesu li vaši prijatelji i obitelj komentirali vašu razdražljivost ili stalno prigovaranje? Ako vas posao pretvara u nesretnu ili ogorčenu osobu, počnite istraživati aktivnosti zbog kojih ćete se ponovno osjećati sretnije.

6. Sanjate o novoj karijeri

Provodite svoje stanke za ručak razmišljajući o tome što biste radili u “svom sljedećem životu” i uživate u pomisli na to kako uručujete otkaz. Najednom često pregledavate prijave za posao umjesto poslovnih e-mailova i počinjete biti ljubomorni na karijere svojih prijatelja, pitajući se kako su dobili tako “savršene” poslove.

Naježite se kad vas ljudi pitaju što radite jer im želite reći nešto drugačije. Razmišljali ste o odlasku, čak ste tu ideju iznijeli prijateljima u usputnom razgovoru. Biste li napustili posao “kad biste mogli?” Ako je tako, vrijeme je da krenete.

Potragu za poslom započnite na MojPosao! Birajte između velikog broja raznovrsnih oglasa za posai i pronađite onaj kao stvoren za vas!

Izvor: Zaposlena.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.