Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Želite steći nove ili unaprijediti postojeće vještine? Iskoristite besplatne mogućnosti koje vam nudi EU

Prema Svjetskom ekonomskom forumu u idućih se pet godina očekuje otvaranje 69 milijuna novih radnih mjesta diljem svijeta pod utjecajem novih tehnologija, ali još uvijek četiri od deset Europljana ne posjeduje osnovne digitalne vještine.

Želite steći nove ili unaprijediti postojeće vještine? Iskoristite besplatne mogućnosti koje vam nudi EU

Prateći tehnološki napredak i sveprisutnu digitalizaciju poslovanja, poslodavci od zaposlenika sve više zahtijevaju da unaprjeđuju postojeće i usvajaju nove vještine. Upravo su digitalne vještine poput programiranja, analize podataka, kibernetičke sigurnosti ili digitalnog marketinga najbrže rastuće, no i tradicionalne poslovne vještine poput upravljanja i komunikacije ostaju vrlo tražene. Budući da se radna mjesta i tražene vještine kontinuirano mijenjaju, prekvalifikacija i cjeloživotno učenje neizostavni su dio karijernog puta gotovo svakog zaposlenika.

Pronaći radnika s odgovarajućim vještinama danas je izazov za 77 posto poduzeća u EU-u, a nedostatak radne snage bilježi 28 vrsta zanimanja, od građevinarstva i zdravstva do inženjerstva i IT-ja. Prema Svjetskom ekonomskom forumu u idućih se pet godina očekuje otvaranje 69 milijuna novih radnih mjesta diljem svijeta pod utjecajem novih tehnologija, ali još uvijek četiri od deset Europljana ne posjeduje osnovne digitalne vještine.

Upravo to otvara priliku svima onima koji traže posao ili postojeći žele zamijeniti novim, da adekvatnom obukom, prekvalifikacijom ili usvajanjem novih (digitalnih) vještina odgovore na ove potrebe poslodavaca i pronađu svoje mjesto na tržištu rada. U tome vam može pomoći Europska unija koja nudi razne programe i inicijative kao što su Program Digitalna Europa, Europski strukturni i investicijski fond (ESIF), Erasmus+ i niz drugih.

Oni koji tek ulaze na tržište rada i mlađi su od 30 godina mogu iskoristiti mogućnosti za obrazovanje, naukovanje i pripravništvo kroz brojne programe. Garancija za mlade pruža priliku za osposobljavanje u raznim zanimanjima, a Erasmus+ za studij ili rad u inozemstvu. U okviru inicijative ALMA (Inicijativa za aktivno uključivanje mladih) moguća je primjena vještina kroz praktičan rad u drugoj zemlji EU-a, a Europske snage solidarnosti omogućuju mladima da pomažu, uče i razvijaju se radeći na projektima kojima je cilj stvaranje uključivijeg društva i potpora ranjivim skupinama. Mladima koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja te nisu u sustavu obrazovanja odraslih (NEET-ovi), uključujući mlade koji su dugo nezaposleni i one koji nisu prijavili da traže posao namijenjena je Inicijativa za zapošljavanje mladih (YEI), kojom se financira njihovo naukovanje, stažiranje, zapošljavanje i daljnje obrazovanje radi stjecanja kvalifikacija.

Petogodišnji Program vještina za Europu nastao je upravo kako bi pomogao tražiteljima zaposlenja u EU-u koji se žele usavršavati i prekvalificirati kako bi povećali svoje šanse za pronalazak odgovarajućeg zaposlenja. U Hrvatskoj u stjecanju novih vještina građani mogu iskoristiti, primjerice, vaučere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji, uz financiranje fonda NextGenerationEU, i zaposlenima i nezaposlenima nudi niz besplatnih edukacija u digitalnoj sferi. Od programiranja u programskom jeziku Python ili upravljanja bazama podataka do dizajniranja digitalnih korisničkih sučelja, HZZ pomoću Europskih sredstava nudi čak 142 programa u domeni digitalnih vještina. Programi HZZ-a tek su jedan od načina na koji pojedinci mogu povećati svoju konkurentnost na tržištu.

Kako biste saznali koje vam se mogućnosti osposobljavanja i učenja nude te podigli svoje digitalne vještine na višu razinu, svoje vještine možete testirati uz pomoć alata Europass za samoprocjenu. A bilo da želite poboljšati postojeće ili steći nove vještine, mrežna stranica EU-a „Učinimo to“ pruža više informacija i resursa o dostupnim programima obrazovanja, osposobljavanja i stjecanja ili unaprjeđenja vaših vještina. Prilika je to za sve one koji se žele prilagoditi promjenama na tržištu rada i iskoristiti nove mogućnosti koje donosi digitalna era.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.