Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Bliži se krajnji rok za prijavu poreza, evo tko se ne mora nadati povratu

Kao i prijašnjih godina, obveznici prijave poreza na dohodak su: obrtnici, slobodna zanimanja, oni s inozemnim dohotkom te svi koji su radili za dva poslodavca

Bliži se krajnji rok za prijavu poreza, evo tko se ne mora nadati povratu

Rok za podnošenje godišnjih prijava poreza na dohodak je 29. veljače. Za većinu građana koji plaću primaju isključivo od nesamostalnog rada - godišnji obračun poreza provodi Porezna uprava i oni ne trebaju podnositi prijavu. No to će morati učiniti gotovo 69 tisuća poreznih obveznika.  U poreznoj upravi ne očekuju gužve. Prijavu poreza možemo i ove godine obaviti bez čekanja, putem interneta. 

Kao i prijašnjih godina, obveznici prijave poreza na dohodak su: obrtnici, slobodna zanimanja, oni s inozemnim dohotkom te svi koji su radili za dva poslodavca. No, i nekima koji ne moraju prijava bi se mogla isplatiti.

"Ako oni raspolažu s podacima koje nema porezna na primjer ako ste dali donaciju ili ako želite drukčije rasporediti djecu između sebe i supružnika onda podnosite obrazac ZPP DOH i tamo klasificirate nešto o čemu porezna uprava ne zna", naglašava Đurđica Mostarčić, predsjednica Sekcije računovođa HOK-a.

U poreznoj upravi očekuju malo manje od 69 tisuća prijava, a prve isplate preplaćenog poreza najavljuju za svibanj, piše HRT.

"Preporučujemo da se odradi predaja prijava DOH i ZPP DOH putem sustava m-Porezna ili e-Porezna tako se izbjegavaju gužve i tako ćemo imati brži protok poslovanja za nas i za građane", istaknula je Nada Pavlinić, pomoćnica ravnatelja Porezne uprave.

Prije same prijave, povrat poreza možete izračunati na informativnom kalkulatoru porezne uprave, ali i na nekoj od tablica savjetničkih kuća.

"Unosom ispravnim svih podataka o ostvarenom dohotku će se na kraju izračunati porezna obveza. Razlika između službene prijave i ovih varijanti u Excelu je da imamo zadnji list, a to je obrazac UPO u kojem se stvarno i utvrđuje porezna obveza pa se onda jasno vidi koliko je porezni obveznik u toku godine platio, koliko po razlici treba platiti, pa može tražiti povrat, a utvrđuje se i predujam za buduće razdoblje", govori dr.sc. Ljerka Markota, porezna savjetnica u RRIF-u.

U poreznoj upravi podsjećaju da građani neće dobiti povrat poreza ako imaju dug prema državi. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.