Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako kvalitetno odraditi izlazni intervju?

Od pomisli na razgovor sa zaposlenikom koji nas je odlučio napustiti mnogima se diže kosa na glavi. Međutim, izlazni intervju može biti vrlo koristan alat kako bismo bolje razumjeli naše zaposlenike i poboljšali svoje poslovanje.

Kako kvalitetno odraditi izlazni intervju?

Kad vaš zaposlenik odluči dati otkaz, moguće je da ćete se osjećati izdano. Možda ćete zauzeti obrambeni stav i komunikaciju s (bivšim) zaposlenikom svesti na minimum. Ili vas možda uopće neće biti briga zašto odlazi jer „svatko je zamjenjiv“. Prava istina je da, ako želite dobro za svoju kompaniju, u tom trenutku morate razgovarati s osobom koja odlazi! Mora vas biti briga.

Izlazni intervju je odlična prilika da organizacija dobije informacije koje mogu biti platforma za buduća unaprjeđenja. Objasnila nam je to Enisa Selmanović-Salkić, direktorica i vlasnica tvrtke Consultor s više od 18 godina praktičnog iskustva u oblasti HR, radno pravnih odnosa i razvoja, piše women in adria.

Izlazni intervju – savjeti kako se postaviti i što pitati?

Selmanović-Salkić pojašnjava da su zaposlenici koji odlaze najčešće vrlo otvoreni. Raspoloženi su za razgovor i vide ga kao priliku za svojevrsno zatvaranje tog karijernog poglavlja. Možda ćete dobiti potvrdu za neke stvari, a možda ćete otkriti neke nove, ali svakako – razgovarajte. Kako to najbolje učiniti? Primarno je da izlazni intervju bude strukturiran. Morate unaprijed znati što ćete pitati, a pitanja moraju biti postavljena tako da potiču razgovor.

„Da, možete dobiti odgovore koje ćete možda ocijeniti subjektivnima, ali to i je ono kako se taj zaposlenik osjećao i kako je to sve doživljavao. U konačnici, svi imaju svoje subjektivne perspektive i to utječe na ono kako se osjećaju kao članovi tima“.

Osoba koja vodi intervju mora kontrolirati vlastite emocije i ne poticati raspravu i svađu. Očekuje se da će zaposlenik reći nešto s čim se nećete složiti, ali važno je ostati „pribran“. Možete argumentirati, ali svađa i pasivna agresija su strogo zabranjene. Tijekom razgovora pišite bilješke odgovora na pitanja. Razgovor ne treba biti predug i ne trebate postaviti milijun pitanja. Desetak pravih pitanja i 45 do 60 minuta razgovora je optimalno.

Pitajte bivšeg zaposlenika što je bilo zadovoljavajuće, a što nezadovoljavajuće za njega dok je bio dio organizacije. Pitajte i koliko je dugo razmišljao o odlasku te što je u konačnici bio okidač za odlazak. Pitajte ga da opiše atmosferu u timu ili organizaciji i da ocijeni komunikaciju i međuljudske odnose. Za kraj, pitajte ga i bili se jednog dana vratio u vašu organizaciju i bi li ju preporučio porodici i prijateljima.

Neka ton razgovora bude pozitivan

A kako osigurati iskrenu povratnu informaciju odlazećeg zaposlenika i kako ga motivirati za suradnju? Selmanović-Salkić ističe da je važno odmah na početku razgovora zahvaliti zaposleniku što je tu i što ćete razgovarati. Prenesite mu poruku da je cilj izlaznog intervjua da se unaprijedi radno iskustvo i da se zaokruži priča, a nikako da se iznose optužbe.

Naglasite da je njihovo mišljenje važno i da će biti upotrijebljeno kao platforma za unaprjeđenje.Ton neka vam bude pozitivan, a pitanja otvorena i konkretna. Slušajte ga i ne prekidajte ga dok govori. Postavljajte potpitanja bazirana na odgovorima koje daje kako bi dobili kompletnu sliku i dodatno potakli razgovor. Potaknite ga na davanje konkretnih prijedloga i sve saslušajte i zabilježite.

„Opet naglašavam, ne svađajte se i ne raspravljajte. Ako želite mijenjati percepciju – koristite argumente. Kada ih iskoristite, ne raspravljajte dalje. Budite otvoreni da vam se postave pitanja i dajte odgovore na njih. Na kraju lijepo zahvalite na izdvojenom vremenu i otvorenosti“, zaključuje Selmanović-Salkić.

Izlazni intervju nije samo formalnost. To je prilika da se vi i vaš bivši zaposlenik sretno rastanete. Iskoristite to.Izvor

: women in adria

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.