Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nakon usklađivanja u travnju, mirovine bivših saborskih zastupnika iznosit će gotovo 2000 eura

U posljednjih 5 godina, mirovine nekadašnjih zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnih državnih revizora rasle su za više od 550 eura.

Nakon usklađivanja u travnju, mirovine bivših saborskih zastupnika iznosit će gotovo 2000 eura

Mirovine prema posebnim propisima primaju određene skupine umirovljenika, odnosno ovdje spadaju osobe koje su bile djelatne vojne osobe, policijski službenici, branitelji iz Domovinskog rata, zastupnici u Saboru i članovi Vlade, ali i brojni drugi. Njihove mirovine su poprilično visoke, a ukupno ih prima 186.212 osoba koje primaju mirovine s međunarodnim ugovorima.

Zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor dobivaju najveći iznos od 1.864,42 eura. Treba napomenuti i kako im je od srpnja na mirovine vraćeno pet posto, a u isplati u veljači su dobili za još pet posto veće mirovine, što im je umanjeno zakonom 2010. godine. Jednako tako, mirovine će im se dodatno povećati u travnju zbog usklađivanja.

Mirovine prema posebnim propisima su uvijek one najveće u statističkim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a u veljači im se vratilo još pet posto, što im je oduzeto još 2010. godine prema Zakonu o smanjenju mirovina određenih, o čemu smo pisali ovdje. Točnije, radi se o tome da su još 2010. godine mirovine iznad tadašnjih 3.500 kuna (464,53 eura) smanjene za 10 posto ‘povlaštenim’ umirovljenicima, piše Mirovina.hr

Najviše mirovine imaju zastupnici u Saboru i članovi Vlade

Korisnici kojima su mirovine priznate prema posebnim propisima primaju jako visoke mirovine. U siječnju je ove mirovine s međunarodnim ugovorima dobilo ukupno 186.212 korisnika, dok je bilo 182.249 onih koji mirovine primaju bez međunarodnih ugovora, odnosno za manji dio staža ostvaren u Hrvatskoj.

Najveći iznos tako primaju zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor kojima je iznos mirovine 1.864,42 eura. Nakon usklađivanja mirovina, u isplati u travnju će dobiti mirovine veće za čak 78,12 eura više pa će se raditi o iznosu od 1.942,54 eura. 
Odmah iza njih su redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – HAZU s mirovinom od 1.716,58 eura. Najmanje mirovine prema posebnim propisima u iznosu od 364,42 eura primaju članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi i nacionalnoj plovidbi.

Najviše je hrvatskih branitelja

Ipak, što se tiče broja korisnika mirovina prema posebnim propisima hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su mirovinu ostvarili prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (ZOHBDR) su najbrojniji. Njih ima čak 71.529. Oni su u prosincu dobili mirovinu u iznosu od 1.046,08 eura. S povećanjem od 4,19 posto, odnosno usklađivanjem, će njihove mirovine biti veće za 43,83 eura pa će iznositi 1.089,91 euro. Treba naglasiti kako postoje i korisnici mirovina priznatih prema općim propisima, a određenih prema ZOHBDR – u iz 2017. Njihova mirovina s međunarodnim ugovorima je duplo manja i iznosi 506,44 eura, a ima ih ukupno 59.900.

Zanimljivo je kako najmanji staž od šest godina i osam mjeseci imaju pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, a njihova mirovina iznosi 583,26 eura, što je za otprilike 100 eura više od iznosa koje dobivaju korisnici starosne, invalidske i obiteljske mirovine. Za njih je mirovina u prosincu iznosila 452,74 eura.
Može se vidjeti kako su se iznosi mirovina prema posebnim propisima mijenjali kroz godine. Tako je, na primjer, iznos koji su dobivali nekadašnji zastupnici u Saboru, članovi Vlade, suci Upravnog suda i glavni državni revizori porastao s 1.299,75 eura u prosincu 2018. na sadašnjih 1.864,42. Dok se broj korisnika povećao za samo 20 osoba.

Izvor: mirovina.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.