Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zaboravite na zlonamjernu umjetnu inteligenciju, etičan razvoj AI-ja će revolucionirati način na koji radimo

Na nadolazećoj HR Days konferenciji istražujemo ključno pitanje: Kako umjetna inteligencija oblikuje tržište rada? Pridružite nam se kako bismo zajedno istražili strahove, mogućnosti, prilike i ugroze koji proizlaze iz ovog dinamičnog susreta tehnologije i ljudskih potencijala.

Zaboravite na zlonamjernu umjetnu inteligenciju, etičan razvoj AI-ja će revolucionirati način na koji radimo

Beskonačno zadivljujuća i očaravajuća. Intrigantna. Zastrašujuća.

Od trenutka kada je svijet prvi put čuo za nju, a dogodilo se to 1955. godine zahvaljujući računalnom znanstveniku Johnu McCarthyju, umjetna inteligencija nas istodobno inspirira i fascinira. Njena zanimljivost oduvijek je bila isprepletena s određenom dozom straha. I dok nam jedni ulijevaju nadu predviđajući da će razvoj AI-a naše živote jednostavnijima, bržima i kvalitetnijima, drugi nas upozoravaju da joj smijemo dopustiti previše autonomije. 

Već godinama slušamo o nemilosrdnoj umjetnoj inteligenciji koja će preuzeti ljudske poslove, gurajući pritom velik broj ljudi na burzu rada. Odlučivat će umjesto nas, stvarati neka svoja pravila te, naposljetku, provoditi vlastitu samovolju. Znate kako to već ide u čitavom nizu filmskih ostvarenja snimljenih na tu temu. A možda postoji i treći, dosad neistraženi scenarij koji će nas zadesiti… 

Pitanje utjecaja umjetne inteligencije na našu budućnost, s naglaskom na njenu stvarnu primjenu, potencijal za pozitivne pomake te ugroze koje donosi u naše radne okoline, naći će se na predstojećoj HR Days konferenciji, koja će se održati 8. i 9. svibnja u Rovinju.

Predavanjem "The good, the bad & the ugly of AI", stručnjakinja za umjetnu inteligenciju Geertrui Mieke De Ketelaere otkrit će nam sve ono što nismo znali da želimo znati o AI-ju u svijetu ljudskih potencijala.

U prvom planu je i dalje velika zabluda

Kao uvertiru u njeno predavanje na predstojećoj konferenciji, s Geertrui smo sjeli na 'čašicu razgovora', otkrivajući pritom na koje sve načine AI oblikuje, mijenja i preispituje način na koji živimo i radimo.

Tijekom karijere duge gotovo tri desetljeća, Mieke de Ketelaere  radila je u brojnim velikim tehnološkim kompanijama poput IBM-a i Microsofta, a njen osobni fokus trenutno je usmjeren na etička razmatranja uloge umjetne inteligencije te kreiranje i odgovornih praksi, neophodnih za izgradnju povjerenja i osiguranje pozitivnog utjecaja AI-ja.

Prema njenom mišljenju, kada pričamo o umjetnoj inteligenciji i njenim dosadašnjim, kao i budućim učincima na svijet, i dalje najčešće u prvi plan stavljamo veliku i raširenu zabludu. Onu o "superinteligentnom AI-ju koja preuzima svijet". 

„Ova ideja, često popularizirana znanstvenom fantastikom, sugerira da će AI sustavi nadmašiti ljudsku inteligenciju i potencijalno predstavljati egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu. Iako su svi dosad ostvareni iskoraci vezani uz umjetnu inteligenciju bili izvanredni i nastavljaju se razvijati, koncept autonomnog, svjesnog AI sustava s namjerom i sposobnošću da dominira čovječanstvom i dalje prisutan. Međutim, on je uglavnom spekulativan i pretjeran“. Trenutnim AI sustavima nedostaje pravo razumijevanju, svijest i sposobnost samostalnog donošenja odluka, pojašnjava. Dodaje kako AI djeluje unutar predefiniranih parametara postavljenih od strane ljudskih programera, usmjerenih na obavljanje različitih zadataka ili rješavanje određenih problema. 

„Odgovorni razvoj i implementacija AI-a prioritetiziraju etička razmatranja, sigurnosne mjere i ljudsku kontrolu. Ključno je razlikovati stvarni napredak u razvoju tehnologije i senzacionalističke prikaze u popularnoj kulturi“, poručuje Mieke De Ketelaere.

Usprkos dosad ostvarenim iskoracima vezanim uz umjetnu inteligenciju, i dalje u prvi plan stavljamo raširenu zabludu o 'superinteligentnom AI-ju koji će preuzeti svijet'.

Ulazak u eru povećane efikasnosti i inovacija

U posljednje vrijeme, područje umjetne inteligencije svjedočilo je nizu inovacija koje se bez problema integriraju u naš svakodnevni život. Među njima, obrada prirodnog jezika doživjela je primjetna poboljšanja, potičući razvoj naprednih virtualnih asistenata, chatbotova i usluga prijevoda jezika koji obećavaju redefiniranje interakcija između čovjeka i računala.

„Ovaj proboj ima potencijal revolucionirati industrije poput igara, dizajna i zabave stvarajući realistične slike, videozapise i virtualne okoline. Pojava Edge AI-a započela je novu eru ugradnjom umjetne inteligencije izravno u uređaje. To olakšava brzu obradu podataka i donošenje odluka u stvarnom vremenu, potičući rast pametnih uređaja, autonomnih vozila i interneta stvari (IoT) u mainstream aplikacije“, navodi.

S etičke strane, AI je privukao značajnu pažnju, što je dovelo do razvoja alata i praksi za ublažavanje pristranosti. 

„Osiguravanje pravednosti u primjenama AI-a, posebno u kontekstima poput zapošljavanja i ljudskih potencijala, kaznenog pravosuđa i financijskih usluga, postaje sve važnije. Umjetna inteligencija osigurava transparentnost u procesima donošenja odluka, posebno u područjima poput zdravstva, financija i autonomnih sustava. U području robotike i automatizacije, AI-driven sustavi dosežu nove razine složenosti. Od proizvodnje do logistike i usluga, integracija robotike i AI-a preoblikuje industrije, otvarajući eru povećane efikasnosti i inovacija“.

Dok se ove inovacije u AI-u nastavljaju odvijati, njihova brza integracija u svakodnevni život ovisi o čimbenicima poput regulatornih okvira, društvenog prihvaćanja i sazrijevanja tih revolucionarnih tehnologija, napominje. 

„Dinamična priroda AI-a osigurava da je važno biti informiran o najnovijim razvojima kako bismo razumjeli njegov evoluirajući utjecaj na naša svakodnevna iskustva“, zaključila je Mieke De Katelaere.

Pridružite nam se na 12. HR Days konferenciji i budite korak ispred u otkrivanju novih spoznaja i mogućnosti primjene umjetne inteligencije u upravljanju ljudskim potencijalima. Zgrabite svoje mjesto po povoljnoj Early bird cijeni do 1. travnja! Partneri konferencije su Algebra, Employer partner i DeeP Project.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.