Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Planirali ste dati otkaz, no poslodavac vam sada nudi nove, puno bolje uvjete… Što učiniti?

Situacija postaje posebno kompleksna u trenutku kada smo već primili službenu ponudu od novog poslodavca.

Planirali ste dati otkaz, no poslodavac vam sada nudi nove, puno bolje uvjete… Što učiniti?

Stručnjaci općenito savjetuju da ne prihvatite protuponudu koju nudi vaš poslodavac kako bi vas spriječio da prihvatite novi posao. Uostalom, postojao je neki razlog zbog kojeg ste željeli otići. A istraživanja pokazuju da više od polovice onih koji prihvate protuponudu ionako odu unutar dvije godine.

Ali što ako je protuponuda koju dobijete stvarno dobra? To je situacija koju je autorica  Anisa Purbasari Horton istražila za Fast Company.

Purbasari Horton razgovarala je s Lindom Lautenberg i Judy Schoenberg, suosnivačicama tvrtke EvolveMe specijalizirane za savjetovanje o karijeri. Pokazalo se da odluka o protuponudi ovisi o nizu čimbenika. Kao prvo, razmislite zašto ste uopće htjeli otići.

Zato što ste nezadovoljnim plaćom? Je li problem korporativna kultura? Želite pokušati nešto novo? Jeste li uočili problem u vezi sa svojom tvrtkom na koji ste pokušali upozoriti, ali nitko vam nije odgovorio?

Ako želite samo veću plaću i protuponuda to uključuje, onda bi to moglo funkcionirati. Ali ako vaše nezadovoljstvo ima dublje korijene – u korporativnoj kulturi ili u vašem nadređenom, na primjer – tada protuponuda možda neće puno pomoći u rješavanju problema, prenosi točka na i.

Tada je vrijeme da razmotrite sveukupno stanje u vašoj industriji i položaj vašeg trenutnog poslodavca u njoj, navodi Purbasari Horton. Jesu li vjerojatna povremena otpuštanja na vašem trenutnom poslu? Je li novi posao u potpuno novom startupu, što bi ga moglo učiniti rizičnijim izborom?

Postoji rizik prihvaćanja protuponude, piše Kat Boogaard iz FlexJobsa: “Već ste pokazali svom postojećem poslodavcu da ste u potrazi za drugim poslom. Činjenica da ste ozbiljno razmišljali o odlasku mogla bi vas obilježiti kao potencijalnog prebjega‘”, dodaje Boogaard.  “Koliko god to zastrašujuće zvučalo, nema jamstva da vaš poslodavac protuponudu nije dao kako bi kupio malo vremena dok pronađe vašu zamjenu.”

Na kraju, prihvaćanje protuponude slično je prihvaćanju bilo koje druge ponude za posao -osim što imate puno više informacija o tvrtki od koje ste dobili ponudu.

Bez obzira na to koji posao na kraju prihvatite, važno je biti pošten prema objema tvrtkama. “Ako odlučite prihvatiti protuponudu, obavijestite drugu tvrtku što je prije moguće”, piše Purbasari Horton. Linda Lautenberg preporučuje da se obratite svakoj osobi koja vas je intervjuirala ili s kojom ste komunicirali. Zahvalite im na njihovom vremenu i ponudi. Također, jasno dajte do znanja da je vaša odluka konačna kako se ne bi činilo da pokušavate ispregovarati bolju ponudu.

Izvor: točka na i

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.