Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

I ovce i novce! U nekoliko jednostavnih koraka do zadovoljni(ji)h zaposlenika!

U eri rekordne potražnje za radom, izražene fluktuacije radnika i sve većih očekivanja kandidata, razumijevanje potreba potencijalnih i postojećih zaposlenika postaje preduvjet svakog uspješnog poslovanja.

I ovce i novce! U nekoliko jednostavnih koraka do zadovoljni(ji)h zaposlenika!

Znamo da znate, ali vođeni razmišljanjem kako je 'ponavljanje majka znanja', još jednom ćemo istaknuti - bez zadovoljnih zaposlenika nema niti profitabilne kompanije.

Okej, to vam je poznato.

Međutim, znate li koji faktor zadovoljstva se tradicionalno nalazi među najlošije ocijenjenima od strane zaposlenika? Osobni rast i razvoj! Jedna od najlošije ocijenjenih tvrdnji u istraživanju zadovoljstva zaposlenika u 2023. godini bila je: Zadovoljan/na sam kako je moje radno mjesto vrednovano (financijski i nefinancijski).

Plaća na prvom mjestu

Ping pong stolovi i kava na radnom mjestu su sasvim u redu, ali samo AKO dolaze nakon nekih važnijih stvari. Sjećate se Herzebrgove teorije o higijenicima i motivatorima? Najjači higijenik svakako je plaća – jer ako ne možemo platiti režije kava na poslu nam neće previše pomoći.

Kako bi zaposlenici bili zadovoljni, njihove osnovne potrebe i po Maslowu i Herzebergu moraju biti zadovoljene.

Pitanje je, kako to učiniti? 

Prvo i osnovno: krenite od utvrđivanja stanja na tržištu. Ukoliko ne znate koliku bi plaću vaši zaposlenici trebali imati obzirom na opis zadataka i iskustvo, prva postaja svakako je MojaPlaća, online servis koji pruža mogućnost usporedbe plaća vaših zaposlenika s konkurencijom.

Jer htjeli vi to sebi priznati ili ne, zaposlenici su vjerojatno vrlo svjesni svoje pozicije na tržištu. Ako je plaća koju vi dajete daleko ispod prosjeka na tržištu, riskirate da odu u potrazi za boljom prilikom. A vi ćete u tom slučaju imati dva problema umjesto jednog. 

Prvo, novoj osobi ćete morati dati plaću višu od one koju je postojeća osoba imala. Drugo, potrošit ćete vrijeme (što znači i novac) da novu osobu zaposlite i uvedete u posao kako bi uopće došla do razine na kojoj je osoba koju ste izgubili bila.

Zbrojite li sve troškove zapošljavanja nove osobe, vjerojatno će vam i računica pokazati da se više isplati ulagati u već postojeće zaposlenike.

Na taj način imate i ovce i novce: manje ćete potrošiti na povišice nego na zapošljavanja i dobit ćete zadovoljnije zaposlenike

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.